U izdanju „Pegaza“ iz Bijelog Polja štampana je 18 knjiga Braha Adrovića

0
77

U izdanju „Pegaza“ iz Bijelog Polja štampana je 18 knjiga Braha Adrovića (Donja Vrbica, 1947) pod nazivom  „Priče iz dva vijeka – reportaže i zapisi“. U Predgovoru ove knjige, autor piše:“ Sve objavljene vijesti, izvještaji, zapisi, reportaže i putopisi imaju trajnu dokumentarnu i kulturološku vrijednost: kao svjedočanstvo o vremenu, ljudima i događajima, i vrijedno ih je sačuvati kada je god to moguće, i s vremena na vrijeme, podsjećati i na ono što je prošlo, minulo, i, najčešće, iščezlo i iz sjećanja čak i onih koji su ih jednom čitali“. To je i motiv objavljivanja ove knjige, za koju idejno rješenje korica potpisuje mr Irvin Masličić.

Tokom, bezmalo, četiri decenije novinarskog rada u  dnevnom listu „Pobjeda“ i TV Crna Gora, Adrović je objavio više od hiljadu izvještaja, zapisa, reportaža i u tim medijskim kućama, kao i u „Slobodi“, „Omladinskom pokretu“, „Areni“, „Diaspori“, „Avliji“, „eSponi“, „Komuni“, i dr. Tri su cjeline ove knjige: Putopisi, Reportaže i zapisi i Feljton, koje objedinjavaju 41 priču. Tu su, pored ostalih, i: Petnjica u Luksemburgu, Bugari pjevaju na srpskohrvatskom jeziku, Crnogorci sa Volge, Folklorni ansambl „Kolo“ u Poljskoj, Simbol borbe i slobode, Crveni snijeg u šumi Kaludar, Poezija herojstva i herojstvo poezije, Mlinarica Stana iz Trepče, Junaci godine Seoba ostavljenog naroda, Patrijaršija kuća spasa, Svijetlo u operacionoj sali, Optuženi čudotvorci, Deset dana u zarobljeništvu Kurda.

Prvi recenzent ove knjige, Salko Luboder u svojoj recenziji ističe: „Knjiga Braha Adrovića Priče iz dva vijeka predstavlja, zapravo, suštinu(ili glavninu) njegovog uspješnog i sadržajnog angažovanja u tvorenju reportaža kao najsloženijeg novinarskog žanra koji se graniči sa literaturom. Tome bjelodano svjedoči  njena kompoziciona struktura. Van sumnje, knjiga će zauzeti zapaženo mjesto u crnogorskoj i regionalnoj publicistici. Pored drugih afirmativnih odlika, treba istaći da je popunjavaju tekstovi pisani prijemčivim stilom, odabranom i ujedno životnom leksikom. Sadržaj knjige predstavlja svojevrske lirske prepise života, mijene vremena, lica i naličja naših trajanja, neobične ljude i događaje“.

Saša Radunović u preporuci za štampu ove knjige podvlači: „U ovom izboru, Adrović je pripremio četrdesetak putopisa, reportaža i zapisa koji su nastajali i objavljivani krajem prošlog i početkom ovoga vijeka. Svaki od ovih tekstova, bez obzira kad su nastajali i objavljivani, i danas su veoma zanimljivi za čitaoce, a i same junake njegovih reportaža i zapisa kao i one koji su bili u prilici da ih jednom pročitaju – da ih podsjete na ono što je nekada bilo“.

Putopisi, reportaže i zapisi Braha Adrovića, sada sabrani na jednom mjestu, sakupljeni sa različitih medijskih adresa, danas predstavljaju jedan istorijski hod ovih žanrova, pokazujući važnost pisane riječi i potvrđujući jezik i stil jednog vremena koje po dobru nikad ne prolazi. Naprotiv, traje i biva uzor! Priče uzorne sa junacima koji se cijene u svim vremenima. I ovom knjigom, Braho Adrović potvrđuje svoje lijepo spisateljsko trajanje u poeziji, prozi i žuralistici. Čitaoci su na potezu!

Piše: prof. dr Draško Došljak