Marković predstavlja Stranku evrposkog progresa

0
144

Partija nekadašnjeg premijera Duška Markovića, čije je formiranje u završnoj fazi i koja bi uskoro trebalo da bude predstavljena javnosti, zvaće se Stranka evropskog progresa – saznaju nezvanično “Vijesti”.

Prema informacijama lista, inicijativni odbor buduće partije finalizovao je u petak odluke i operativne aktivnosti za njeno javno predstavljanje, te utvrdio naziv i logo stranke.

“Procesuiran je zahtjev za registraciju imena. Sve je spremno, i javnosti će ova ideja i njeni nosioci biti predstavljeni u narednih nekoliko dana, na konferenciji za medije. Biće predstavljen politički manifest stranke, čime se kreće u dalje konkretne programske aktivnosti”, rekao je izvor “Vijesti”.

Taj sagovornik je kazao da je u inicijativnom odboru buduće stranke 50, 60 članova.

“Vijesti” nezvanično saznaju da su među njima jedan od osnivača i doskorašnji funkcioner Bošnjačke stranke (BS) Nedžad Drešević, bivši izvršni direktor ugašenog nacionalnog avio-prevoznika “Montenegro erlajnsa” Vlastimir Ristić, arhitekta i bivši direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Božidar Božović, specijalista oftamolog i bivši direktor Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore Haris Kujundžić, pilot Nikola Pavlićević

U inicijativnom odboru su i specijalista iz oblasti anesteziologije, reumatologije i intenzivne terapije Jelena Knežević, profesorica crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti Mira Lakčević, blogerka Jelena Caričić, nekadašnji direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Ivan Popović, magistarka međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Podgorici Rozalina Ljuljđuraj, asistentkinja u nastavi u srednjoj školi u Kotoru Vanja Mijanović

Izvor “Vijesti” navodi da se u budućoj Markovićevoj partiji već raspravlja o tome gdje bi mogao biti njen prvi izborni nastup, te da razmatraju mogućnost da izađu na lokalne izbore tamo gdje budu raspisani. Poručuje da će stranka biti spremna za to.

“Vijesti” su prije petnaestak dana objavile da je finalizovan inicijativni odbor Markovićeve partije, i da će u njemu biti doktori nauka, profesori, ljekari, inženjeri, ugledni pravnici, ekonomisti… S Markovićem će u stranci biti nekadašnja ministarka u njegovoj vladi i bivša potpredsjednica Demokratske partije socijalista (DPS), Sanja Damjanović.

Izvor “Vijesti” tada je rekao da će se stranka programski temeljiti “na civilizacijskim i evropskim vrijednostima”, i da je “građanski karakter društva temeljni princip njenog političkog djelovanja”.

“Ne samo u političkom, već i u javnom prostoru potrebno je više pristojnosti, kulture i uvažavanja. Treba da eliminišemo retoriku podjela na patriote i izdajnike i afirmišemo međusobno razumijevanje, da ne tragamo za onim što nas razdvaja, nego za onim što će nas približiti”, poručio je sagovornik.

Marković je nedavno podnio ostavku na članstvo u DPS-u, u kom je do prije tri i po godine bio zamjenik predsjednika i u čije je ime obavljao visoke državne funkcije. Prethodno je, početkom novembra prošle godine, najavio mogućnost formiranja partije, rekavši da ne razmišlja samo o tome, već i šta sve treba uraditi “u evropskom i građanskom bloku, da bismo se konsolidovali i da bi Crna Gora izašla iz ovog permanentnog rizika ponora koji je otvoren pred njenom budućnošću”.

On je tada kritikovao DPS zbog unutarstranačkih reformi, rekavši da su bile personalne, a ne široke, za koje se zalagao.

“… Što nije bio dobar pristup”, ocijenio je, dodajući da je odmah nakon izbora 2020. godine tražio održavanje vanrednog kongresa DPS-a kako bi se utvrdila odgovornost za izborni poraz.