Rožajac popeo najviši vrh na Alpima

0
361

Iskusni planinar iz Rožaja Sanel Škrijelj ponovo se popeo na najviši vrh na Alpima – Monblan (4.810 metara nadmorske visine) koji je ujedno i najviša tačka zapadne Evrope.

Petočlana ekipa  iz nekoliko zemalja regiona je, od 11. do 15. avgusta, boravila u Alpima i usješno su se popeli na najviši vrh Monblan.

 Jedini iz Crne Gore u ekspediciji bio je Sanel Škrijelj, član PSK „Očnjak“ iz Gusinja, iz čijih se ruku zavijorila crnogorska zastava na vrhu Alpa.

Organizator ekspedicije je PSD „Pogled“ iz Trstenika, Branislav Lukić, a ekipu je predvodio iskusni planinar iz istoimenog kluba Senadin Sahtijari. U ekspediciji su bila i dva planinara iz Hrvatske.

Uspon je trajao punih 14 sati, a započet je iz doma Tete Rousse (3.170 mnv). Planinari su zatim išli stazom od oko 650 metara preko vertikalne stijene, do doma Gouter (4.200 mnv), glečera i vrha na 4.810 metara nadmorske visine.

Savladali su oko 1.760 mnv kumulativnog uspona i spustiti se do doma gdje su prenoćili po povratku.

Ovaj planinski masiv izaziva divljenje i inspiriše mnoge planinare iz cijelog svijeta da stoje na ovom prestižnom alpskom vrhu koji se uzdiže na 4.810 mnv iznad gradića Šamoni u Francuskoj.

Monblan se nalazi u blizini granice sa Italijom i Švajcarskom pa se sa njega pruža jedan od najljepših pogleda na nekoliko država u regionu Alpa.