Čestitali bi Željku, ali nismo iznenađeni njegovim odnosom prema bošnjačkoj stranci

0
546

Iz BS su reagovali povodom kolumne Željka Ivanovića „Čestitam Bošnjačkoj stranci, ali sam iznenađen njenim odnosom prema Bošnjacima“ objavljenoj u Vijestima.

https://www.vijesti.me/kolumne/651781/cestitam-bosnjackoj-stranci-ali-sam-iznenadjen-njenim-odnosom-prema-bosnjacima

-Bili bi iznenađeni da su Vijesti nešto afirmativno napisale o Bošnjačkoj stranci. Toga nije bilo za ovih 17 godina postojanja stranke navode iz BS-a.

Krenimo redom. Od osnivanja 2006. godine, pod rukovodstvom rahmetli Rafeta Husovića, Bošnjačka stranka je uvijek donosila važne, državničke i strateški ispravne odluke, čiju je opravdanost vrijeme potvrdilo. Za to vrijeme, Željko i njemu poslušni novinari (naravno ne svi) bavili su se tričarijama i glasinama, konstruišući kojekakve navodne “afere” . Razumijemo potrebu koncerna Vijesti da budu mentor raznim liderima i da svoj uticaj šire osnivanjem partija. Sjećamo se dobro mentorstva i medijske potpore Nebojši Medojeviću, Darku Pajoviću i Dritanu Abazoviću. Kad bi ih potrošili okretali bi se novom”čedu”, zato bi g-dinu Milatoviću možda bilo dobro da se na vrijeme pripazi Željkove ” brige”..

Međutim, Bošnjačka stranka, ni pod rukovodstvom Rafeta Husovića, niti sada Ervina Ibrahimovića, nije imala mentore, niti finansijere. Sa svima gradimo dobre odnose, a partnerske sa onima koji nas tako doživljavaju. Rado odlazimo i u Sarajevo i u Istanbul, jer je tamo najviše naših Bošnjaka, ali od osnivanja smo okrenuti prema Zapadu, Briselu i Vašingtonu, jer smo ispravno procijenili (mnogo prije nekih u koje je Željko ulagao) da je našoj državi mjesto u NATO i EU. Zbilja, prema Moskvi se nijesmo okretali jer, za razliku od Željka, nijesmo srebroljupci, niti rubljoljupci. Naša jedina obaveza i mentorstvo dolazi od strane bošnjačkog naroda kojeg zastupamo, i potreba članstva u Evropskoj narodnoj partiji (EPP), čiju magistralnu evropsku politiku slijedimo.

I da zaključimo. Prepuštamo Željku da bira svoja “čeda”. Međutim, on Bošnjacima neće birati prvake. Nije dorastao tome, a to nijesu mogli ni mnogo azginiji i za crnogorsku historiju bitniji od njega. Za kraj, koliko su Željko i istina kompatibilni, evo i jedna mudra sentenca jednog od osnivača Vijesti, davno izrečena: „Ja ne prodajem istinu, već novinu“. Pametnome dosta.