Manjinski narodi kohezioni faktor građanske Crne Gore

0
60

Bošnjačko vijeće, na jučerašnjoj sjednici, jednoglasno je donijelo odluku o učešću na Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kojom poziva sve pripadnike bošnjačkog naroda, sve državljane koji borave u Crnoj Gori,ili se nalaze na privremenom radu u inostranstvu, da narednih dana budu na svojim adresama prebivališta, učestvuju i slobodno se izjasne na predstojećem Popisu u Crnoj Gori, saopštio je Mirsad Rastoder, predsjednik IO Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

„U realnim okolnostima, značajno su poboljšani uslovi za kontrolu i transparentnost postupka, te se zahavljujemo svima koji su doprinijeli postizanju dogovora za opšte prihvatljiv popis. I ovim povodom potvrđeno je da su manjinski narodi kohezioni faktor građanske Crne Gore. Iskrenim , odgovrnim i prokativnim zalaganjem, predstavnici Vijeća i Savjeta manje brojnih naroda značajnio su uticali na otvaranje širokog dijaloga koji je krunisan dogovorima i Sporazumom o ispunjenju uslova za kredibilan proces. Postignuto saglasje na fonu je dobre namjere, treba najviše da koristi budućem razvoju naše građanske i multietničke Crne Gore“, navodi Rastoder.

Kako dodaje, na osnovu razgovora i konkretnih činjenja uvjereni su da će Vlada premijera Spajića, Monstat i drugi akteri popisnog istraživanja ispuniti sve dogovoreno u interesu stvaranja ambijenta za ukupno jačanje povjerenja.

„Stoga pozivamo sve građane da učestvuju i budu neposredni kontrolori koji će ukazati na svaku grešku ili eventualnu manipulaciju. Posebno molimo Bošnjakinje i Bošnjake, državljane Crne Gore, da se na predstojećem popisu stanovništva 2023. godine odazovu i slobodno, ponosno izjasnite kao pripadnici bošnjačkog naroda.

Budimo iskreni prema sebi i drugima. Ne pomaže prikrivanje vjerskim, državnim ili kosmopolitskim identitetom! Svi brzo znaju ko smo i što smo! Ponosno kažemo: Bošnjaci su narod koji je stoljećima preživljavao pogrome, negiranje, prisvajanje i genocidne pohode, ali je nekim čudom opstao i stvorio veličanstvene kulturne vrijednosti nesebično ugrađene u raznoliku kulturnu baštinu Crne Gore. Takav odnos daje nam za pravo da ponosni i bez kalkulacija, razborito, mudro i slobodno ističemo nacionalni identitet i na popisu upišemo da smo po nacionalnosti- etničkoj pripadnosti: Bošnjaci da nam je vjera: Islam a maternji jezik: Bosanski“, kaže Rastoder.

Kaže da su Bošnjaci, jer su to narodno ime u davni vakat sami sebi dali.

„Ostala imena nametali su nam drugi, po svojoj mjeri i zbog svojih interesa.

Bošnjaci smo, jer osim tradicionalnog imena, imamo i svoj jezik koji je zvanično i naučno priznat i međunarodno standardizovan pod nazivom bosanski. Svoj jezik su tako nazivali naši preci, a govoreći, pišući i pjevajući na njemu, vijekovima, stvarali su veličanstveno duhovno, usmeno, pisano, književno i muzičko nasljeđe.

Bošnjaci su slobodni i ravnopravni građani, pripadnici jednog od naroda koji žive u Crnoj Gori i popisom će ojačati stvaranje uslova za srazmjeran tretman u svim društvenim, razvojnim i eurotalnaskim perspektivama Crne Gore“, zaključio je Rastoder.