Ko sve minira pregovore i prije mogućeg dogovora

0
191

Medijski spinovi kojima se targetiraju lideri stranaka manje brojnih naroda i plasiraju teze da ,,manjine traže kontrolu“, očito odgovoraju političkim krugovima dijelu stranaka koje budući mandatar Spajić ne vidi u kombinacijiama za sastav budućeg kabineta.

Pregovaranje je počelo i puno je dinamičan proces, pred nama su dugi sastanci, ali neki početni okvir je postavljen – kazao je za Pobjedu jedan od učesnika višečasovnog sastanka održanog u srijedu veče u prostorijama Bošnjačke stranke lider Pokreta ,,Evropa sad“ Milojko Spajić sa predsjednikom Demokrata Aleksom Bečićem i čelnicima stranaka manje brojnih naroda Ervinom Ibrahimovićem (Bošnjačka stranka), Nikom Đeljošajem (Albanski forum), Gencijem Nimanbeguom (Albanska alijansa), Fatmirom Đekom (Demokratska partija), Adrijanom Vuksanovićem (Hrvatska građanska inicijativa).

Informaciju, koju je juče objavila Antena M – da je načelno razmatrana struktura buduće izvršne vlasti i moguća podjela resora potencijalnih partnera u 44. vladi – potvrdilo je više učesnika sastanka.

ŽELJE I AMBICIJE


Predstavnici političkih stranaka koji su održali sastanak u crnogorskom parlamentu ukupno imaju 41 poslanika, što nagovještava da će biti dodatnih razgovora sa pojedinim partijama koje su prešle cenzus.

-Nije isključena mogućnost da se proširi ta, uslovno rečeno sadašnja većina sa poslanikom DUA Mehmedom Zenkom ili poslanicima Socijaldemokrata sa liste koalicije ,,Zajedno“, kao i da se pravi dogovor i sa Socijalističkom narodnom partijom – kazao je izvor Pobjede.

Pred nama su drugi sastanci. Svakako, manjine su tu jedinstvene, ne ulaze u proces pregovaranja nikakvim ucjenama, kako neki izvori žele predstaviti, već sa jasnim principima. Primjećujemo da pojedini mediji žele da dovedu u pitanje sam pregovarački proces – rečeno je Pobjedi iz nezvaničnih, ali pouzdanih izvora iz manjinskih partija.

Kako je više sagovornika našeg lista istaklo, predsjednik Demokrata Aleksa Bečić je iskazao stranačka očekivanja da dobiju mjesto predsjednika Skupštine, više ministarskih pozicija – čak pet, među kojima i resor energetike i poljoprivrede – ali i mogućnost upravljanja bezbjednosnim sektorom.

Iako nije insistirao na tome, Bečić je ,,iskazao želju da njihov koalicioni partner, Građanski pokret Ura bude dio i nove vlasti“.

Prema procjenama učesnika sastanka sa kojima smo razgovarali, Bečićevi zahtjevi su ocijenjeni kao ,,čudno maksimalistički“.

-Moguće da je želio da zauzme pregovaračku poziciju za buduće razgovore, ali je njegova procjena udjela Demokrata u novoj vladi djelovala ultimativno, kao da je tražio toliko mnogo, da se ne bi postigao dogovor – kazao je izvor Pobjede.

Lideri stranaka manje brojnih naroda, iako svjesni značaja političke snage koju čini deset poslanika u crnogorskom parlamentu, ,,nijesu iznosili maksimalističke zahtjeve“, ali su vrlo jasno istakli namjeru da, kao sastavni dio izvršne vlasti, dobiju i vrlo respektabilan broj ministarstava.

ISTINE I LAŽI


Da su neke stranke i politički krugovi dočekali ,,na nož“ prvo veće okupljanje koje je Spajić organizovao, pokazale su i ,,pouzdane informacije“ da je – sastanak propao.

Tako je portal RTCG konstatovao da je Spajić na sastanku, uz saglasnost Demokratske Crne Gore, predložio platformu za sastav nove Vlade po kojoj bi blizu 40 odsto resora pripalo partijama manje brojnih naroda, ali da ni to nije bilo nekim liderima stranaka manje brojnih naroda dovoljno.

-Iako je na sinoć održanom višesatnom sastanku takva platforma bila gotovo usaglašena, do obrta je došlo nakon zahtjeva predsjednika BS-a Ervina Ibrahimovića da bude potpredsjednik Vlade sa nadležnošću za spoljnu politiku i bezbjednost. Pošto je to bio naknadni zahtjev, imajući u vidu da je sve praktično bilo načelno dogovoreno, to je izazvalo revolt Bečića i Spajića uz žestoku polemiku između Ibrahimovića i čelnika Demokrata. Sastanak je tako završen bez bilo kakvog dogovora – izvijestio je Javni servis.

Slična informacija se pojavila i na portalu Vijesti. I tu je Ibrahimović označen kao ,,partibrejker“.

-Lideri manjinskih stranaka zahtijevaju da šef BS Ervin Ibrahimović bude potpredsjednik Vlade za vanjske poslove, evropske poslove, politički sistem, unutrašnju politiku, bezbjednost i ministar vanjskih poslova, da vodi komisiju za politički sistem i da bude koordinator službi bezbjednosti – javile su ,,Vijesti“.

Koji sat kasnije, iz stranaka manjinskih naroda uslijedili su oštri demantiji.

,,RIJEČ DO RIJEČI – LAŽ“


Tvrdnje crnogorskog javnog servisa – RTCG i koncerna Vijesti kategorično su juče demantovali i nosilac liste Albanski forum Nik Đeljošaj i portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić.

– Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić dobio je načelnu podršku svih da sastavi vladu koja bi imala podršku 41 poslanika (PES, Demokrate i manjinske partije), uz mogućnost i odlučnost da se ta podrška proširi u narednim danima – saopštio je Đeljošaj.

U saopštenju dostavljenom medijima naveo je i da su „informacije koje se zlonamjerno plasiraju preko pojedinih medija, a u kojima se navodi da poslanici manjina uslovljavaju formiranje vlade, zlonamjerne i neistinite“.

– Načelni principi i program su skoro pa dogovoreni i zbog toga molim sve da se suzdržavaju od plasiranja dezinformacija kojima se nastoji udaljiti Spajić od postizanja dogovora. Procentualno, 90 odsto stvari je dogovoreno. Nastavljamo razgovore i širimo partnerstva – rekao je Đeljošaj.

Na sastanku koji je održan u srijedu veče, dodao je Đeljošaj, nije bilo nikakvih svađa.

– Sastanak je prošao konstruktivno uz razmjenu mišljenja i analiziranje principa na kojima Vlada treba da bude postavljena. Predstavnici manjinskih naroda spremni su da daju podršku novoj vladi koja bi imala neupitan euroatlantski i prozapadni karakter – naglasio je on.

U tom kontekstu, kako je saopštio, konsenzus i timski rad oko pozicija ministra vanjskih poslova, ministra odbrane, ministra unutrašnjih poslova, ministra finansija i potpredsjednika vlade zaduženog za politički sistem i unutrašnju politiku – jedan je od principa.

Što se tiče podjele ministarskih mjesta, kako je naveo, predstavnici manjina ne traže ništa specijalno, ali nikako ni više od onoga što su dobili od građana na izborima kroz ostvarenih 10 mandata.

– Kada je u pitanju Albanski forum, jedine crvene linije koje za nas postoje jesu one koje znače da nećemo praviti kompromise kada su u pitanju kadrovska rješenja koja su osuđena ili su sami priznavali izvršenje krivičnih djela iz oblasti korupcije, organizovanog kriminala ili zloupotrebe službenog položaja. Svako kadrovsko rješenje mora biti do kraja posvećeno državnim interesima i afirmaciji principa vladavine prava – kategoričan je Đeljošaj.

Portparol Bošnjačke stranke Omeragić oglasio se na svom Fejsbuk profilu optužujući RTCG i Vijesti da su bez provjere objavili informaciju koja se tiče zahtjeva te stranke prilikom razgovora o formiranju vlade.

Njihove informacije Omeragić je okarakterisao – „od riječi do riječi LAŽ“ i dodao da su dezinformacije plasirane sa ciljem da se manjinskim partijama i manjinskim narodima nanese šteta.

– Najčitaniji portal u CG i portal Javnog servisa, zajedno, ruku pod ruku, bez bilo kakve provjere informacije, suprotno novinarskoj praksi, ne samo da spinuju javnost, već učestvuju u jednoj opasnoj radnji – širenje dezinformacija, s ciljem stvaranja negativne percepcije prema manjinskim partijama i manjinskim narodima – napisao je na Fejsbuku Omeragić i zaključio – Od riječi do riječi – LAŽ.