SD: Nezadovoljavajući je položaj mladih u Rožajama

0
1051

Saopštenje omladine SD-a Rožaje prenosimo u cjelosti.

Omladina Socijaldemokrata Rožaje izražava zabrinutost zbog nezadovoljavajućeg položaja mladih u našoj opštini prouzrokovanog nedostatkom mehanizama koji podstiču aktivizam kod omladine i usmjeravaju mlade na društveno korisno djelovanje i samonapredovanje.
Smatramo da manjak kulturnih dešavanja, nedovoljno edukativno-zabavnog sadržaja, podsticanja sportskih aktivnosti i osnaživanja klubova i organizacija kojima su mladi ciljna grupa dovodi do toga da mladi prepušteni monotonoj svakodnevici sve više pribjegavaju delikventskom ponašanju, odaju se porocima, a veoma često i napuštaju našu opštinu.
Pored toga što su mladi u velikom broju nezaposleni i nemotivisani da rade i stvaraju, oni nailaze na nejednake šanse u svim sferama društvenog života. Dokaz da je takav položaj mladih najvećim dijelom rezultat lošeg rada i nebrige lokalne samouprave za ovu populaciju je i nepostojanje Sekretarijata posvećenog konkretno mladima, nedovoljna izdvajanja za omladinske organizacije i projekte kojima bi se rješavali ovi problemi, te opstruiranje rada određenih kulturnih društava koja okupljaju veliki broj mladih ljudi, ali i to što se mladim talentima ne posvećuje dovoljna pažnja, niti bivaju na adekvatan način nagrađeni za izvanredna postignuća.
Mnogo je uzroka i posljedica, a sve manje mladih koji su još uvijek spremni da se izbore za bolje pozicioniranje i ostanak u svom zavičaju, pa je shodno tome sve manje i vremena. Zato Omladina Socijaldemokrata ne želi da gubi vrijeme, mi upozoravamo i stavljamo poseban akcenat na prethodno pomenute probleme. Ovoj problematici pridajemo veliki značaj i želimo da se što prije uhvatimo u koštac sa svim ovim izazovima. Među nama se nalaze hrabri i preduzimljivi ljudi, koji žele da na bolje mijenjaju stanje u našoj opštini. Na predstojećim lokalnim izborima očekujemo podršku naših sugrađana, jer je to jedina prilika da se popravi društveni položaj velikog broja naših vršnjaka, što će uvjereni smo i doprinijeti sveukupnom razvoju Rožaja.

Stoji u saopštenju koje potpisuje Ermin Fejzić član Predsjedništva Omladine Socijaldemokrata Crne Gore