NAMIRNICE KOJE PODSTIČU DEPRESIJU

0
278

Iako je stres najčešći okidač za pojavu anksioznosti i depresije, nije i jedini.

Namirnice koje svakodnevno unosimo u organizam utiču kako na fizičko, tako i na mentalno zdravlje.

Otkrivamo vam sa kojim namirnicama ne treba da pretjerujete, jer podstiču negativno raspoloženje.

Kupovni sok i gazirana pića

Vlakna iz cijelih voćki pružaju osjećaj sitosti i usporavaju potrošnju energije. Kupovni sokovi ne sadrže vlakna, što znači da pijemo vodu sa šećerom. Šećer iz kupovnih sokova naglo podiže nivo energije, ali ga isto tako brzo i spušta, što može da rezultira osjećanjem anksioznosti i depresije.

Gazirana pića imaju isto dejstvo kao i kupovni voćni sokovi, pa ih što prije izbacite iz prehrane.

Tost i drugi proizvodi od bijelog brašna

Ako je napravljen od bijelog hljeba, izbjegavajte ga. Umjesto toga birajte onaj od integralnih žitarica. Isto važi za ostale vrste peciva.

Dijetalni proizvodi

Ove vrste proizvoda obično sadrže manje masti i vještačke šećere, a istraživanja su pokazala da vještački zaslađivači, poput aspartama, podstiču razvoj anksioznosti i depresije. Prije kupovine lajt i dijetalnih proizvoda svakako pročitajte njihov sastav.

Kečap

Kečap sadrži mnogo šećera, tačnije četiri grama po kašiki. Umesto toga dodajte malo crvene mljevene paprike u sos od paradajza.

Kafa

Kofein može da vas učiniti nervoznim i poremetiti vaš san, što svakako doprinosi razvoju depresije i anksioznosti. Kafa takođe može da prouzrokuje lupanje srca i nervozu. Pokušajte da u potpunosti izbjegavate ovaj napitak, ili ga zamijenite čajem.

Prerađena hrana

Ako jedete mnogo prerađenog mesa, prerađenih žitarica, pržene hrane, slatkiša i mlječnih proizvoda s mnogo masti, vjerovatno osjećate simptome depresije i anksioznosti. Ishrana bogata vlaknima može da ublaži te simptome, pa radije konzumirajte svježe voće i povrće, ribu i bijelo meso.