CRNA GORA U EU I PRIJE 2025

0
78

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je danas, povodom objavljivanja Kredibilne strategije za proširenje za Zapadni Balkan koju je Evropska komisija predstavila pred Evropskim Parlamentom, izjavio da je ovaj dokument značajan jer prvi put, kroz definisanje vremenskog okvira, Zapadni Balkan dobija poruku da će biti formalni i integralni dio Evrope, sa perspektivom sledećeg proširenja do 2025. godine.

Ovo je svakako pozitivan signal u sadašnjem trenutku kada je regionu potrebna, i očekuje, jasnu poruku da je evropska perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana kredibilna i živa. Danas smo tu poruku dobili, ona je složena kao što je i sam proces pristupanja, ali je poruka jasna. Mi ćemo biti dio Evropske Unije – poručio je premijer.

Predsjednik Marković je naglasio da za Crnu Goru ovaj dokument ima i poseban značaj, jer se naša zemlja pominje u kontekstu sledeće članice EU, u vremenskom okviru do 2025. godine, kao kredibilnom roku u kojem može biti spremna za članstvo, a da, ukoliko ostvari adekvatne rezultate, i pristupanje može biti ranije.

Ono što je takođe važno jeste da dokument potvrđuje konzistentnost u stavu Evropske unije da proces ostaje u potpunosti zasnovan na individualnimzaslugama, što ostavlja prostora da države, koje se budu brže kretale, brže i stupe u članstvo. Kroz čitav dokument je to više puta ponovljeno i to je ono što pozdravljamo – rekao je predsjednik Marković.

On je ocijenio važnim dijelom dokumenta konkretne planove koje će EU sa svoje strane uraditi kako bi se pripremila za nove članice, kao i konkretne predloge kako da se olakša proces koordinacije, finansiranja programa i učešća zemalja Zapadnog Balkana u politikama i programima Unije i prilagode se objema stranama, u zajedničkom interesu.

Mi u Crnoj Gori ovu strategiju doživljavamo kao podsticaj da nastavimo s naporima i dobrim rezultatima u sprovođenju vitalnih reformi, kako bi zaokružili svoju političku, ekonomsku i socijalnu transformaciju. Mi smo sigurni da ćemo biti spremni u ovom roku i prije njegove gornje granice, mi znamo šta je moguće sa naše strane, jer imamo volju i kapacitete. To je naš prioritet – zaključio je predsjednik Vlade, poručivši da će Crna Gora nastaviti da se zalaže za što skoriju evropsku budućnost svih susjeda.

Šef Delegacije EU u Podgorici, Aivo Orav, poručio je da, kada se radi o proširenju Unije, treba zaboraviti riječ zamor.

Spremni smo da vam pomognemo, to je veoma naznačeno u Strategiji. I da ponovim ono što je EU mnogo puta iznijela – politička debata treba da se odvija u parlamentu – kazao je Orav.

On je ocijenio da je Strategija veoma povoljna za državu, opoziciju, civilno društvo i sve građane Crne Gore.

Predstavnik Brisela smatra da su rokovi ambiciozni, ali da nijesu neizvodljivi.

Nemojte da se fokusiramo na godine, hajde da se fokusiramo na domaće zadatke – saopštio je Orav.

Marković je poručio da će Crna Gora uraditi sve, da suštinski i bez odlaganja sprovodi reforme, koje će imati za cilj da unaprijedi društvo i ojačaju institucije.

Premijer je kazao da je optimista i da želi da pozove sve društvene aktere na mobilizaciju, kako bi se ostvarili ti ciljevi.