MUSLIMANI OBNAVLJAJU CRKVU U ROŽAJAMA

0
129

Da šovinizmu nema mjesta u Rožajama pokazuje primjer 30 Rožajaca muslimanske vjeroispovijesti iz dijaspore koji su udruženim snagama odlučili da skupe novac za obnovu crkve Ružica u ovom gradu na sjeveru.

Crkva Ružica, posvećena rođenju svetog Jovana Krstitelja, jedina je crkva u Rožajama, a budući da u ovom gradu živi samo dva odsto pravoslavnog stanovništva, njihovi prijatelji muslimani nijesu bili lijeni u pomoći.

Rožajci koji žive u Frankfurtu okupili su se oko njihovog zemljaka Rusmira Agovića i dali doprinos u obnovi bogomolje, ne gledajući nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Pravoslavna parohija rožajska se zahvalila prijateljima, ističući da je ovo bio idealan način da pokažu svoju ljubav i želju da pomognu.

“Ovo nam puno znači, a prije svega drago nam je što brinete o prijateljima.Takođe se zahvaljujemo Dejanu Konataru koji je samovoljno inicirao i svojom ljubavlju prema crkvi učinio veliko djelo pokrenuvši ovo prikupljanje od svojih prijatelja. U ime crkve Ružice svima blagodarimo i u zdravlju bili”, kažu iz rožajske parohije.

Nakon Drugog svjetskog rata kada je srušena crkva Ružica, u Rožajama nije postojala pravoslavna bogomolja.

Velika želja vjernika ostvarila se 1992. godine kada je na istoj lokaciji podignuta crkva sa istim imenom.

Crkva je od tada poprilično dotrajala, pa je potrebno zamijeniti stolariju i krov, obnoviti fasadu i uvesti grijanje.

“Malo rukah-malena je snaga”, a ova priča svjedoči upravo suprotno-gdje ima ljudi snaga je neupitna.

Aleksandra Saška Bošković