Završena najuspješnija ski sezona na Turjaku

0
244
Ski sezona 2018/2019 na stazi „Turjak II“  završena je u petak 9. marta 2019. godine u 16 časova. Toga dana za sve posjetioce skijanja/bordanja je bilo besplatno.

Ski sezona počela je 08. januara 2019. godine i trajala je sve do 9. marta 2019. godine, što je čini najuspješnijom sezonom na Turjaku od njegovog postojanja. Za to vrijeme  na stazi je skijalo nekoliko hiljada  skijaša, što je za znatno  više od prošle sezone.

Menadžment Ski centra „Hajla“ je posljednjih godina permanentno radio na unapređenju svojih usluga, kako u praktičnom smislu tako i u usavršavanju, obrazovanju (obučavanju) kadra za veće izazove koje nas očekuju u perspektivi.

Nastojali smo da usluge koje pružamo na skijalištu „Turjak II“ realizujemo profesionalno, odgovorno i prije svega smo željeli da budemo na usluzi svim posjetiocima. Rezultate koje smo postigli za kratko vrijeme daju nam dodatnu energiju da u tom smjeru u kontinuitetu pravimo ozbiljne iskorake u cilju razvoja naše opštine kao i potencijala koji su impozantni i svima nama nadam se dobro poznati.

U tekstu ispod nastojali smo da sve ove aktivnosti realizujemo na našem skijalištu od kojih izdvajame sljedeće:

1. SKI OPENING 2019. Svečano otvaranje nove sezone upriličeno je uz mnoštvo sadržaja i aktivnosti u januaru mjesecu.

2. ŠKOLA SKIJANJA ZA DJECU / Ski centar „Hajla“ svoju turističku ponudu bazira na kreiranju usluga namijenjenih najmlađima, pa u skladu sa tim iz godine u  godinu razvija projekat  škole skijanja za djecu predškolskog uzrasta kao i za osnovce a sve u saradnji sa skijaškim klubom „Rožaje“ iz Rožaja.

3. ŠKOLA SKIJANJA ZA ODRASLE/ Menadžment preduzeća  ove godine po prvi put je pokrenuo projekat škole skijanja za odrasle u januaru i februaru mjesecu 2019. godine. Interesovanje koje je vladalo je zaista veliko te se nadamo da smo uspješno realizovali ovaj pilot projekat škole skijanja za odrasle.

4. ŠKOLA SNOWBOARDA ZA DJECU I ODRASLE/ U saradnji sa snowboard klubom „Jump“ iz Rožaja menadžment ski centra „Hajla“ pokrenuo je  još jedan vi zabave i edukacije na skijalištu „Turjak II“ te je uz pratnju licenciranih snowboard instruktora obučavao sve zainteresovane za ovaj vid zabave i sporta na snijegu.

5. EDUKACIJA KADROVA ZA ŠKOLU SKIJANJA I SNOWBOARDA / rukovodstvo i menadžment našeg preduzeća nastojao je  da dodatno školuje i edukuje naše kadrove i time osposobi učitelje na snijegu da sa Međunarodnom licencom skijanja/bordanja mogu adekvatno i profesionalno obavljati obuku ovih sportova na snijegu.

6. HODANJE NA KRPLJAMA / U saradnji sa Lokalnom turističkom organizacijom i nevladinom organizacijom „Štedim“ planirane aktivnosti realizovali smo tzv. ture hodanja na krpljama na relaciji Turjak-Lokve, uz napomenu da su svi krplje koristili i besplatno rentali u prostorijama turističke zajednice.

7. REDOVNA MINI BUS LINIJA ROŽAJE – TURJAK // TURJAK – ROŽAJE /  U saradnji sa Centrom za kulturu Rožaje uspostavili smo redovnu mini bus liniju za vrijeme trajanja zimske sezona koja je  prevozila putnike na relaciji Rožaje-Turjak.

8. PJEŠAČENJE NA RELACIJI TURJAK-LOKVE / Pješačenje je najprirodniji i najlakši vid kretanja koje će vam obezbjediti zdravlje cijelog tijela. Redovno pješačenje ima mnogo pozitivnih efekata na naše psihičko i fizičko zdravlje.  S toga smo uspješno upriličili pojedinačne, grupne i organizovane ture pješačenje na padinama Turjaka i okolnih mjesta.

9. IGRE, MUZIKA I ZABAVE NA SNIJEGU SPORTSKO-REKREATIVNOG KARAKTERAU saradnji sa lokalnom turističkom organizacijom predvidjeli smo i uspješno realizovali niz sportsko rekreativnih sadržaja od kojih izdvajamo: mali fudbal na snijegu, odbojka na snijegu, vučaužeta na snijegu, sankanje. Pobjednike ovih igara nagradili smo besplatnim ski passom.

10. NABAVKA OPREME ZA GORSKU SLUŽBU SPASA / Nastojali smo  da u cilju preventivnog djelovanja obezbijedimo svu potrebnu opremu za gorsku službu spasa za potrebe skijališta na „Turjaku II“.

11. LOKALNA STUDIJA LOKACIJE HAJLA – ŠTEDIM/ Na osnovu urađene studije lokacije Hajla-Štedim a nakon toga revidovane od strane resornog ministarstva održivog razvoja i turizma očekujemo raspisivanje tendera za izgradnju prve žičare na Štedimu. Investicija vrijedna oko 15 miliona eura u više faza.

12. MEDIJSKA PROMOCIJA NAŠE OPŠTINE, SKIJALIŠTA KAO I OSTALIH POTENCIJALA ROŽAJSKOG KRAJA/ U saradnji sa radio televizijom Rožaje dogovorili smo usmenu saradnju u cilju promovisanja i praćenja naših aktivnosti. Treba istaći da smo  realizovali u februraru mjesecu da ekipa RTCG-a, bude ove zime na našem skijalištu odakle je  snimljena emisija „Vrh program“ te obuhvatila sve ski centre u Crnoj Gori pa i naše. Tako smo na jedan vizuelno lijep način prezentovali Rožaje na satelitskom programu uz najmasovniju i najbolje organizovanu emisiju ikada o Rožajama. Televizija RTVNP konstantno je pratila naše aktivnosti kao i televizija RTK 2 (Kosovo) tako da smo uspostavili odličnu saradnju sa mnogim tv kućama i tako „probili“ medijsku blokadu izvan Crne Gore.

13. SNOWBOARD KAMP „HAJLA 2019.“ U martu mjesecu 2019. godine tradicionalno se održava Međunarodni snowboard kamp na planini Hajli a menadžment našeg preduzeća je bio dio ove manifestacije te smo u saradnji sa klubom „Jump“ dogovorili još ozbiljniju organizaciju i  realizaciju ove manifestacije.

14. „BIJELI DAN“ SVIH OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U ROŽAJAMA / U saradnji sa svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji opštine Rožaje dogovorili smo ovu vannastavnu aktivnost koja se uspješno odvijala na padinama Turjaka, a poučeni iskustvom prethodnih godina bilo je jasno da će mnoge škole biti gosti našeg skijališta, što se ispostavilo tačnim.

15. NABAVKA SKI/SNOWBOARD OPREME / U nadolazećoj seoni planiramo uz pomoć opštine Rožaje i sopstvenih prihoda obogatiti ponudu u nabavci ski/snowboard opreme i tako je staviti na raspolaganje svim posjetiocima što smo i uspjeli, tako da u ovom trenutku raspolažemo sa određenim brojem kvalitetne ski / snowboard opreme.

16. SVEČANO ZATVARANJE ZIMSKE SEZONE UZ BESPLATNO KORIŠTENJE USLUGA NA SKIJALIŠTU / Vjerujemo da je ova sezona u svakom smislu svoje organizacije i realizacije bila jako uspješna i kao takva sa svim svojim rezultatima zaslužila je  da posljednjeg dana sezone upriličimo besplatno skijanje povodom zatvaranja sezone 2018/19. god.
17. ZATRAVLJIVANJE SKIJALIŠTA „TURJAK II“ / Na kompletnom nezatravljenom prostoru na skijalištu nakon što zimsku sezonu privedemo kraju želimo zatraviti i tako preventivno djelovati po same skijaše/bordere. Naime, ovim zatravljivanjem spriječit ćemo konstatno obrušavanje kamenja, kao i smanjiti na minimum eventualne povrede na samom skijalištu. Dvije travne smješe koje planiramo koristiti su: engleski ili francuski ljulj, na osnovu ukupne površine od 36033 m² s obzirom na to da se na 1ha zemljišta koristi 40 kg travne smješe potrebno je da na ovoj površini zatravimo 140 do 150 kg travne smješe engleskog ili francuskog ljulja.  Zemljište je planiramo izorati, isfrezati i po mogućnosti izdrljati i nakon stavljanja   travne smješe uvaljati ili utabati zemljište.

18. SERVISIRANJE ŽIČARE I POSTOJEĆE MEHANIZACIJE KAO I SKLADIŠTENJE ISTIH / Poznato je da mehanizacija sa kojom raspolažemo je izuzetno skupa, i da je potrebno permanentno održavanje i servisiranje za šta su potrebna značajna sredstva. Vučne naprave i cijela potrebna elektronika, mehanika, djelovi i propratni sadržaji biće skladišteni za narednu sezonu.

19. MANIFESTACIJA „TRAGOM NESTALIH“ MEMORIJALNA PLANINARSKA TRKA I POHOD NA HAJLU U ČAST SJEĆANJA NA HALITA NURKOVIĆA / Aktivno smo učestvovali u organizaciji i tehničkoj pomoći ove trke i ovog događaja koji se prošle godine organizovao i julu mjesecu, te su iste aktivnosti planirane i ove 2019. godine, gdje ćemo nastojati da i ove godine budemo partneri u ovom projektu.

Hvala svima koji su nam svojim dolascima, interesovanjem, komentarima i sugestijama ukazali povjerenje i na taj način podržali sve naše inicijative i trud koji ulažemo da ovo skijalište iz godine u godinu bude sve atraktivnije i bolje.

Vidimo se naredne godine pored Turjaka nadamo se i na Hajli/Štedimu na novom najavljenom ski centru.