Nema sjenke na rad izvršne vlasti u Crnoj Gori

0
181

Piše: Miki Prelević

Medijska galama, posebno jaka na društvenim mrežama, prepuna ispraznih floskula, uz „građanske“ proteste i instagram objave pojedinih političara, ipak nijesu uspjeli da bace bilo kakvu sjenku na rad izvršne vlasti u Crnoj Gori.

Izvršna vlast se često kritikuje radi kritike, a i oni koji ukazuju na dobre poteze takođe. Ipak, mora se istaći ono što je tačno i u vremenu kada je nepopularno hvaliti vlast i kada se svi utrkuju u kritikama mora se reći da su u posljednje vrijeme povučeni brojni potezi koji pokazuju da Vlada ostaje na zacrtanom putu i datim obećanjima i da potvrđuje da je cilj njene politike i način na koji je vodi prvenstveno u interesu građana.

Najnoviji primjer su izmjene i dopune Zakona o unutrašnoj kontroli koji je predložio kabinet premijera Duška Markovića kojima se propisuje zabrana obavljanja trgovinskih djelatnosti nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika. Treba podsjetiti i da je premijer, komentarišući Predlog zakona, rekao da politika mora biti socijalizovana i humana i da je trka za novcem i profitom ugrozila mnoge naše vrijednosti.

Samo tri dana ranije Duško Marković je u Američkoj privrednoj komori nedvosmisleno poručio poslodavcima da ne mogu očekivati da Vlada sama nosi socijalni teret, a da oni uvećavaju profit i traže liberalniju poresku politiku. I da pritom u značajnom broju drže zaposlene na „minimalcu“. Marković je tada, što su prenijeli svi mediji, najavio povećanje minimalne zarade uz istovremeno smanjenje poreskih opterećenja rada signalizirajući biznis zajednici u kojem smjeru namjerava da ide u podjeli odgovornosti i unapređenju standarda građana.

Sve to nije bez efekta, a nije i neprimijećeno jer potvrde stižu i s najrelevantnije adrese: visoki zvaničnici Međunarodne organizacije rada saopštili su u petak, nakon obilaska država Zapadnog Balkana, da je, kada je o socijalnom dijalogu i socijalnoj odgovornosti riječ, Crna Gora država za primjer ostalima.

Primjera ima bezbroj a jedan od njih je i onaj kada je Duško Marković prošle nedjelje primio porodice putnika otetih 1993. u Štrpcima, samo nekoliko dana pošto se u Bijelom Polju poklonio žrtvama. Vlada se prvi put direktno uključila najavivši početak prikupljanja relevantnih činjenica o ovom stradanju i aktivnosti na praćenju sudskih procesa koji se o ovom zločinu vode u dvjema susjednim državama.

Sve ovo govori da se radi o sistemskom pristupu Vlade problemima. Onima koji bljuju vatru bez argumenata kao da je promaklo da je premijer Marković sredinom februara odlučnim potezom prekinuo barsku agoniju oko gradnje vrtića.

„Ova Vlada neće raditi protiv volje građana“, poručio je tada. Ovo je samo dio poteza kabineta premijera Markovića. Nanizalo se, u nešto više od pola mandata 41. Vlade Crne Gore, primjera u kojima je izvršna vlast povlačila konkretne poteze u korist građana. Činjeno je to ponekad mimo političke matice, a u nekim slučaj evima je čak izazivalo omanje političke zemljotrese, kao juna 2017. godine kada je Vlada bila decidna da Visoka medicinska škola ostaje u Beranama, iako je Univerzitet odlučio suprotno. Uprkos velike galame koja se digla oko ovog slučaja koji je poslužio i za spekulacije o „podjelama u DPS-u“, Vlada je ostala pri svojoj odluci i Škola je ostala u Beranama, kao doprinos Vlade, kako je tada saopšteno, ravnomj ernijem i pravednijem regionalnom razvoju.

I kada smo kod sjevera treba istaći da se on često nalazi u agendama Vlade čime ona pokazuje da joj je jedan od prioriteta upravo razvoj sjevera. To potvrđuje i činjenica da Sjeverni regoin nikada nije dobijao ovoliko državnog novca, a za investitore ponuđene su brojne olakšice.

Duško Marković je, ponekad, pravio poteze i na koje nijesmo navikli pa je pred početak ljeta nenajavljeno posjetio gradilište ski-rizorta Kolašin 1600. Mediji su prenijeli Vladine fotografije gradilišta koje su pokazivale tek ranu fazu radova i premijerove riječi: „Dobro zasučite rukave ili ćemo se svađati“. Još nekoliko obilazaka o čemu su građani redovno informisani, urodili su u februaru otvaranjem skijališta kakvim se ne mogu pohvaliti ni neke turističke velesile. Ovo je samo dio primjera koji demantuje one koji pošto-poto žele opoziciono fda nastupaju saopštavajući većinom floskule i političke konstrukcije. Brojne su analize plasirane o radu ove Vlade, pogotovo povodom polovine njenog mandata. Ko god da je analizirao jedno nije mogao prećutati: Ekonomska politika izvršne vlasti donijela je odlične rezultate državi, a sada je pokazala da i politika može imati humano lice.