Turska donira vojsci Crne Gore 15 miliona eura

0
893

Crnogorsko ministarstvo odbrane iskoristiće tursku donaciju od 15 miliona eura za kupovinu 80 teretnih motornih vozila. To je Pobjedi saopšteno iz resora Predraga Boškovića

– Tokom bilateralne posjete ministra odbrane Predraga Boškovića Ministarstvu nacionalne odbrane Republike Turske početkom oktobra 2019. godine, zaključen je sporazum sa turskim ministrom nacionalne odbrane Hulusijem Akarom o vojno finansijskoj podršci Vlade Republike Turske Crnoj Gori, o čemu je javnost i informisana. Sporazum se odnosi na donaciju sredstava i opreme od proizvođača iz odbrambene industrije Republike Turske, vrijednosti 100.000.000 turskih lira (15.000.000 eura) – saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva odbrane.

Dodaju da će na osnovu potpisanog sporazuma, Ministarstvo odbrane krenuti sa izradom projekta u kojem će biti definisana sredstva za nabavku teretnih motornih vozila.

– Procjena je da će novac biti dovoljan da se obezbijedi 80 vozila. Projekat će se realizovati fazno u narednih pet godina, a dinamika nabavke logističkih vozila zavisiće od odobrenog godišnjeg fonda sredstava od strane Republike Turske – kazali su iz Ministarstva odbrane.

Za sada nema preciznih informacija koja će vozila biti nabavljena, ali prema pisanju portala Balkanska bezbjednosna mreža, to bi mogla biti vozila turske firme BMC, koja je vodeći proizvođač borbenih i neborbenih vozila za turska ministarstva sile.

Vojska Crne Gore koristi „uglavnom zastarjeli“ park terenskih vozila porodica TAM i FAP iz osamdesetih godina prošlog vijeka.

Crnoj Gori je ponuđena i finansijska pomoć u iznosu oko 550.000 eura za obučavanje i usavršavanje pripadnika Vojske Crne Gore u obrazovnim institucijama Turske.

Nezavisno od novog paketa donacija u toku je sprovođenje programa donacije uniformi za potrebe VCG prema kojem Privredna agencija Ministarstva odbrane Turske do 2022. godine treba da obezbijedi izradu uniformi u vrijednosti od 5,3 miliona evra.

Prošle godine, u prvoj tranši donacije, VCG je dobila 2.700 vježbovno-terenskih uniformi i 250 uniformi za mornare u vrijednosti od 1,26 miliona evra. Već sa tom količinom podmirene su potrebe, jer u punoj formaciji VCG ima 1.950 ljudi, ali uračunate su potrebe nove organizacijske strukture prema kojoj će do 2022. broj pripadnika VCG biti povećan na 2.368, uključujući civile.

Podsjetimo, Crna Gora uskoro od Turske očekuje i donaciju od 30 automatskih pušaka turske proizvodnje — 15 pušaka MPT-55, kalibra 5,56 milimetara i 15 pušaka MPT-76, kalibra 7,62 milimetara, vrijednosti 38.477 evra.