TRAŽIMO PRAVDU  ZA SVE CIVILNE ŽRTVE RATA 90-ih

0
54

ZAJEDNIČKI PREDLOG NSD I DEMOKRATA DODATNO DISKRIMINIŠE CIVILNE ŽRTVE RATA

Akcija za ljudska prava, Udruženje „Štrpci – Protiv zaborava” i Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori snažno protestuju protiv najnovijih amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, koje su danas podnijeli poslanici Slaven Radunović (Nova srpska demokratija – NSD) i Momčilo Leković (Demokrate). Amandmanima se još više sužava institut civilne žrtve rata, koji su prethodno poslanici NSD i DNP u Predlogu zakona već predložili na diskriminatoran način. Predlozi amandmana poslanika Radunovića i Lekovića su dostupni na ovom linku: Amandmani

 

NSD i Demokrate sad predlažu da se civilnim žrtvama rata smatraju samo crnogorski državljani koji su poginuli, umrli ili nestali usled oružanih sukoba na teritoriji Crne Gore, a što i dalje kao korisnike prava iz zakona isključuje članove porodice putnika iz Crne Gore koji su oteti iz voza u Štrpcima i ubijeni na teritoriji BiH, kao i porodice otetih i nestalih ljudi iz Crne Gore na Kosovu, iako svi žive u Crnoj Gori i državljani su Crne Gore.

Ovakav pristup, koji civilnim žrtvama rata smatra samo žrtve NATO intervencije, a isključuje sve druge crnogorske državljane stradale na teritoriji bivše zajedničke države, suprotan je ljudskim pravima i svim moralnim principima.

Predlog NSD i Demokrata je čak dodatno restriktivan jer uvodi i uslov prethodnog izdržavanja članova porodice od strane civilne žrtve rata, a što kao korisnike prava isključuje roditelje stradale djece, pa tako čak i pojedine članove porodica žrtava NATO bombardovanja! Predloženim amandmanima porodice stradale desetogodišnje Julije Brudar i trinaestogodišnjih Olivere Maksimović i Miroslava Kneževića ne bi mogle da ostvare pravo na socijalnu podršku jer ih stradala djeca nijesu izdržavala. 

Postavlja se pitanje zašto se zakon propisuje samo za pojedince, zašto se iz njegove primjene isključuju svi oni koji zaslužuju priznanje statusa civilne žrtve rata? 

Pozivamo sve građane i građanke da sjutra u 10 do 10 h ispred Skupštine Crne Gore izraze svoj protest protiv ovakvih zakonskih predloga i pošalju poruku da porodice SVIH civilnih žrtava rata zaslužuju prava na socijalnu podršku i da niko ne bi smio da ih dijeli!

Akcija za ljudska prava (Human Rights Action – HRA)

 Udruženje „Štrpci – Protiv zaborava” i Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori