SJEDNICA SO ROŽAJE PREKINUTA ZBOG NESLAGANJA UNUTAR BS

0
1447

Uprkos tome što je na dnevnom redu konstitutivne sjednice rožajskog parlamenta bilo predviđeno imenovanje predsjednika Skupštine opštine, o toj temi se juče nije raspravljalo. Sjednica, koju je vodio Rafet Nurković, kao najstariji odbornik iz redova Bošnjačke stranke, nakon verifikovanja odborničkih mandata prekinuta je na neodređeno vrijeme.

Rafet Nurkovič

Predsjedavajući Nurković nije obrazložio zbog čega je odložena rasprava o postavljanju predsjednika SO, osim što je istakao da u redovima Bošnjačke stranke, koja je na majskim lokalnim izborima dobila apsolutnu podršku birača, došlo do neusaglašavanja stavova po toj temi. Prema pisanju dnevnog lista „Dan“ na mjestu predsjednika lokalnog parlamenta planirano je da bude izabran dr Cena Kajević, dosadašnji predsjednik Odborničkog kluba BS-a. Kajević je, međutim, u poslednjem momentu odustao od te funkcije.

Mnogi navode da u Rožajama gotovo postoji nepisano pravilo da od vodeće dvije funkcije predsjednik Skupštine i predsjednik Opštine, jednu vodi neko iz ‘čaršije’ odnosno neko ko potiče od rožajskih starosjedioca. Naš sagovornik iz BS-a navodi da je čaršija dala veliki doprinos pobjedi BS-a na lokalnim izborima te da će mjesto predsjednika lokalne Skupštine pripasti kandidatu iz tog ‘korpusa’. Prema našim saznanjima najozbiljniji kandidat sa takvim pedigreom unutar BS-a je Haris Zejnelagić, koji potiče iz ugledne gradske porodice. Međutim, tu odluku treba da verifikuju najveći partijski organi.

Haris Zejnelagić

Prema pisanju „DANA“ postoji mogućnost i da budući predsjednik lokalnog parlamenta bude neko iz DPS-a.

Predstavnici opozicije (DPS, SD i SDP) smatraju da bi koalicija koju je ponudio lider BS-a Rafet Husović morala biti formirana na jasno utvrđenim principima, te da ne bi pristali da uđu u bilo kakav savez sa BS-om po svaku cijenu, jer ne žele da lokalnoj vlasti služe samo kao „dekor“.