Do kraja godine ukidanje osiguravajućih taksi prema Kosovu

0
373

Crna Gora i Kosovo potpisali su Protokol i parafirali tekst Nacrta sporazuma o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju, kojim se uređuju odnosi u prevozu na savremen način i istim se olakšava protok robe i putnika i uklanja niz administrativnih barijera.

Sporazum je potpisan na sastanku Mješovite komisije u oblasti međunarodnog drumskog prevoza između delegacija dvijed ržave. Crnogorsku delegaciju je predvodio Dalibor Milošević, a kosovsku Redžep Kadriju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, sporazum predstavlja novi pravni i regulatorni okvir u ovoj oblasti i istovremeno je izraz suvereniteta dvije države u oblasti saobraćaja.

“Takođe je dogovoreno da se u julu mjesecu tekuće godine pristupi potpisivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Kosovo o međunarodnom drumskom prevozu putnika i tereta. Na sastanku je bilo riječi o razvoju i unapređenju saradnje u oblasti drumskog saobraćaja, posebno pravilima za obavljanje prevoza putnika kako u linijskom tako i u vanlinijskom drumskom saobraćaju, razmjeni iskustava u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji, kao i međusobnoj podršci u realizaciji infrastrukturnih projekata od obostranog interesa”, navode iz Ministarstva.

Crnogorska delegacija je, kako ističu, informisana od strane kosovskih kolega, a vezano za problem naplate graničnog osiguranja od autoodgovornosti da se radi na rješavanju predmetne barijere te smatraju da će se u toku ove godine iznaći rešenje za ovaj problem.

“Kako ovaj namet znatno poskupljuje troškove prevoza kako tereta tako i putnika, u interesu obje države je rešavanje istog. Pošto predmetna problematika nije u nadležnosti ministarstava saobraćaja, u cilju rješavanja ovog problema i ukidanja administrativnih procedura za prevoznike i građane obje države, konstatovano je da se takođe vode intenzivni bilateralni razgovori između nadležnih ministarstava finansija”, kaže se u saopštenju.

Delegaciju Crne Gore prilikom boravka u Prištini je primio ministar infrastrukture Pal Lekaj, na sastanku je još jednom potvrđen obostrani interes za realizaciju projekta izgradnje novog puta koji će povezivati Crnu Goru i Republiku Kosovo, odnosno opštine Rožaje i Peć.

“U cilju preduzimanja konkretnih koraka delegacije su razmijenile informacije vezane za formiranje tehničkih timova koji će se u najskorijem vremenu sastati radi tehničkog ispitivanja idejnog rešenja za predmetni projekat, nakon čega se očekuje izrada i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između dvije države”, saopštili su iz Ministarstva.