Rožaje dobilo još jednog Hafiza Kur’ana

0
181

Mladi i vrijedni Rožajac, Seid Klica, svršenik Islamskog univerziteta u Medini, danas je pred svojim muhaffizom hfz. dr. Harisom Hadžićem, profesorom Kiraeta na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru, proučio posljednje stranice Kur’ana napamet, i time postao Hafiz Kur’ana Časnog.

Hafiz je pojam koji muslimani koriste za osobu koja napamet zna čitav Kur’an. Pri tome hafiz mora biti u stanju da na arapskom jeziku, na kojem je Kur’an i objavljen, uči Kur’anske sure, pri tome obraćajući posebnu pažnju na pravilan izgovor svih riječi (tedžvid). Isto tako mora biti u stanju da nastavi sa učenjem Kur’ana počevši od bilo koje sure. Hafizi Kur’ana imaju visok ugled u društvu.

Hfz. Seid od oca Hajrudina Klice i majke Hanadi (Nokić), rođen je 04. 07. 1990. godine, u Rožajama. Osnovnu školu, a nakon toga i gimnaziju završio je u rodnom gradu. Poslije završene gimnazije, iz ljubavi prema dini islamu, 2009. godine, upisuje Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru, na kome studira godinu dana. Nakon toga, 2011. godine, odlazi u Saudijsku Arabiju, i u Svijetloj Medini prvo boravi dvije godine na Institutu za učenje arapskog jezika, a nakon toga upisuje fakultet šerijatskog prava pri Medinskom univerzitetu, na kojem uspješno diplomira 03. 03. 2018. godine.

Uporedo sa studijama, ovaj vrijedni Rožajac, je za vrijeme boravka u Medini, učio Kur’an i tedžvid pred nekoliko poznatih medinskih šejhova, od kojih izdvajamo šejha Abdullaha Gula, šejha Halida Sulejmana El-Magribija i šejha Jusufa Davudija.