Ambasada Palestine reagovala zbog posjete Đukanovića Jerusalimu

0
818

Ambasada Države Palestine u Crnoj Gori izrazila je duboku zabrinutost i odbacila uključivanje Starog grada Jerusalima u program posjete predsjednika Mila Đukanovića Izraelu. Iz te ambasade su u saopštenju naveli da traže objašnjenje od crnogorskog Predsjedništva povodom tog, kako su kazali, nemilog poteza.

..

„Istočni Jerusalim uključujući i stari grad je glavni grad Države Palestine, i to što je vojno okupiran i silom kontrolisan od strane izraelske vojske joj ne daje nikakav legitimitet niti pravo nad gradom,“ navodi se u saopštenju.

Međunarodno pravo, rezolucije Ujedinjenih nacija uključujući i rezolucije Savjeta bezbjednosti, zajednički stav Evropske unije kao i zvanični stav Crne Gore su jasni u definisanju Istočnog Jerusalima kao okupirane palestinske teritorije i odbijanju priznavanja izraelskog suvereniteta nad njim, navodi se u saopštenju.

Dodaju da bilo kakva zvanična posjeta Istočnom Jerusalimu, koja nije u koordinaciji sa palestinskom Vladom, samo ohrabruje izraelska kršenja međunarodnog prava, povećava tenzije i škodi izgledima za postizanje pravednog mira.

„Takođe se smatra i provokacijom ne samo Palestinaca – hrišćana i muslimana, već i čitavog arapskog i muslimanskog svijeta“.

Ambasada Države Palestine u Crnoj Gori traži objašnjenje od strane cijenjenog crnogorskog Predsjedništva povodom tog, kako su naveli,  nemilog poteza.

„Ambasada Države Palestine u Crnoj Gori je veoma posvećena očuvanju i razvoju odličnih postojećih odnosa sa državom Crnom Gorom i njenim narodom, zasnovanih na prijateljstvu i uzajamnom poštovanju“, ističe se u saopštenju