Premijer Marković sa njemačkim privrednicima

0
103

Crna Gora je stabilna i bezbjedna država, više od dvije decenije je dio rješenja a ne problema u regionu i kao takva okrenuta ubraznom ekonomskom rastu i razvoju, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sastanku sa delegacijom Odbora njemačke privrede za Istočnu Evropu, koja boravi u Podgorici.

„Crna Gora je najbrže rastuća ekonomija u regionu, a stopa ekonomskog rasta od 4,9 odsto ostvarena prošle godine, među najvećima je i u Evropi“, istakao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Ukazao je i na neke druge pokazatelje uspješne ekonomske politike – rast u industrijskoj proizvodnji i prehrambenoj industriji, povećanje izvoza za preko 18 odsto, smanjenje stope nezaposlenosti od šest procenata kao i povećanje broja zaposlenih za preko 12.000. Prošle godine je ostvaren i suficit tekućeg budžeta u iznosu od 150 miliona eura.

„Ključni sektori naše ekonomije su turizam, energetika, poljoprivreda, a aktivno radimo i na revitalizaciji industrije“, rekao je premijer Marković.

Kao važan preduslov daljem rastu, predsjednik Marković je naveo razvoj sveukupne infrastrukture. U tom kontekstu je ukazao i na fond koji će za ovu namjenu biti formiran kroz investicioni program ekonomskog državljanstva.

Ocijenio je da očekuje značajan podsticaj bržem razvoju kroz izgradnju autoputa, energetsku infrastrukturu kao i valorizaciju aerodroma i Luke Bar, za koju su njemački privrednici iskazali interesovanje.

„Naše napore da ubrzamo razvoj, da otvaramo nova radna mjesta i podižemo standard građana realno usporavaju i neka ograničenja sa kojima se suočavamo. To se prije svega odnosi na naše napore u unapređivanju nivoa vladavine prava, koji uključuje efikasnost i pouzdanost pravosuđa, dalju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformu javne uprave“, kazao je premijer Marković.

Uprkos ostvarenom značajnom napretku u ovim oblastima i dalje postoje izazovi, za koje imamo rješenja ali nam treba i novca i vremena da dalje jačamo institucije za sprovođenje zakona i našu javnu administraciju učinimo efikasnom i jeftinom.

Njemački privrednici su pozdravili ovakav pristup, posebno pohvalili ulogu Crne Gore kao faktora stabilnosti u regionu i istakli značaj našeg članstva u NATO. Odgovarajući na interesovanje vezano za dinamiku pregovora sa EU, premijer Marković je kazao da se Crna Gore nije fokusirana na rokove već na jačanje svojih unutrašnjih potencijala da bi mogla u punom kapacitetu da preuzme obaveze punopravne članice Unije.

Privrednici iz Njemačke su iskazali konkretno intersovanje i za investicije u energetiku, infrastrukturu, sektor bezbjednosti i odbrane kao i zaštitu životne sredine.

Ukazujući na određene povoljne poreske stope koje poslovni ambijent čine podsticajnim, premijer Marković je pozvao njemačke investitore da češće dolaze i više ulažu u Crnu Goru.