Mještani Hurija blokirali put

0
1816

Nezadovoljni što nemaju uređen put, struju i vodu žitelji rožajskog prigradskog naselja Hurije juče su jednosatnom blokadom zaustavili saobraćaj kroz mjesto. Oni su zaprijetili da će ukoliko se nadležni iz lokalne uprave hitno ne obavežu na vrijeme tokom kojeg će riješiti njihove probleme, u ponedjeljak blokirati ulaz u zgradu Opštine Rožaje a potom i magistralni put.
– Decenijama živimo bez adekvatne putne i druge infrastrukture bez koje je u normalnim zemljama život nezamisliv. Nalazimo se na samo 900 metara od centra grada a živimo kao da smo u Tunguziji. Put je prekriven dubokim rupama, a mostić na ovdašnjoj rječici je praktično neupotrebljiv jer se na njemu ne mogu mimoići dva vozila, bez ograde je, asfalt je polomljen a čim nadođe rječica poplavljen je pa je ovuda nemoguće proći. Prinuđeni smo da djecu nosimo na leđima dok mi stariji preko mosta prelazimo na daskama kako se ne bi skvasili – priča Nušo Murić iz sela Donja Lovnica čiji mještani takođe koriste ovu dionicu puta da bi došli do svojih kuća. Mještani ističu da je ova dionica jedina od najopterećenijih u opštini jer je jedina alternativa za žitelje Gornje Lovnice, Ćosovice, Klanca, Honsića, Sređani, Kurpejovića, Tuzove Luke i drugih mjesta na tom potezu, na kojem živi oko 2.000 stanovnika.
– Blizu tri decenije mi čekamo da političari sa lokalnog nivoa, koji nam isto toliko vremena obećavaju bolji život, ispune svoja obećanja. Ovo naselje su urbanizovali i prinudili nas da plaćamo sve dažbine ali za uzvrat ne dobijamo ama baš ništa. U nadi da će neka druga vlast promijeniti nešto na bolje, masovno smo glasali Bošnjačku stranku i smijenili DPS, ali ova vlast se pokazala još gorom od prethodne. Vodu nemamo, struja je katastrofalna jer smo priključeni na dalekovod Rožaje – Bašča – Paučina, pa ukoliko se u ovim selima desi kvar mi ostajemo bez struje. Obraćali smo se za pomoć 20 godina bivšem gradonačelniku Nusretu Kalaču ali bez uspjeha. Pred lokalne izbore su nas obilazili svi redom, a najviše obećanja da će nam sanirati put, dovesti vodu i struju dobili smo od predstavnika Bošnjačke stranke koji su nakon što smo im dali glasove potpuno zaboravili da postojimo. Bilo je obećanja da će se ovaj put graditi još početkom juna ali sve je palo u vodu. Zbog čega to obećanje nije ispunjeno pitali smo Ejupa Nurkovića aktuelnog gradonačelnika, koji nije znao odgovor, već nam je rekao da nisu mogli da rade zbog kiša, što je apsolutno smiješno, pa zar su trebali da ovuda razvukuju sijeno ili šljunak. Ovdje su dva tri dana mašine iz preduzeća „Novi Pazar put”, radile na proširenju puta i napravile kosinu sa koje se sada obrušava kamenje, koje ugrožava živote naše djece, posebno osnovaca – kaže Ecan Honsić, koji smatra da bi se samo od putarine koju plaćaju za registarciju svojih automobila mogla popraviti ova kratka dionica.


–Pitamo se kuda ide taj novac, a mi automobilima ne možemo ovuda da prođemo. Na ovom mostu koji je lokalna uprava navodno sanirala prije mjesec dana, je nedavno umalo stradao jedan naš sugrađanin koji je završio u Kliničkom centru. Most niko nema namjeru da uredi već ga malo saniraju pred izbore i na tome se sve završi. Sa ovakvom infrastrukturom ovdje nema života ni budućnosti za nas i našu djecu. Niko ne vodi računa o građanima. Svaka vlast samo manipuliše sa nama ali smo konačno shvatili i to na našu štetu da nas samo obmanjuju ali ćemo im dokazati da više nikada nećemo biti naivni da im povjerujemo – izričit je Honsić.
Žitelji Urija su posebno ogorčeni na predsjednika Nurkovića koji im je, kako tvrde, prije par dana obećao da će izvođač radova izaći na teren za tri dana ali ni od toga nije bilo ništa pa su se odlučili za blokadu puta.
– Mi do Nurkovića ne možemo da dopremo, već ga čekamo pred džamijom kako bi sa njim razgovarali.Kada nam traže glasove svi su fini, a kada nama nešto treba niko nas ne vidi. Dosta nam je svega i ostaje nam samo da srušimo ovo mosta što je ostalo jer ovako više ne možemo da živimo. Što se tiče vode, ovdje su instalirane vodovodne cijevi koje je isfinansirala Vlada sa 50.000 eura, a ostalo je samo da se uradi nekoliko priključaka.Za dosadašnju investiciju potrošeno je 15.000 eura a gdje je ostatak neko mora da nam to kaže. Ejup Nurković nam je naknadno obećao 10.000 eura kako bi ovo naselje konačno dobilo vodu ali ni od toga nije bilo ništa.
Pozivamo Nurkovića kao i Rafeta Husovića da nam pomognu da što prije riješimo ove probleme jer su dužni da nam uzvrate za lojalnost koju smo im pružili – poručio je Damir Murić. Mještani su predložili da se napravi ugovor sa predstavnicima lokalne vlasti u kojem bi se naveo tačan datum početka radova na sanaciji puta jer smatraju da je to jedini način da ne budu prevareni.


Roditelji strahuju za bezbjednost djece u školi
Predstavnik sela Ćosovica Armin Kuč naglašava da je Rafet Husović u predizbornoj kampanji obećao da će u selu izgraditi novu školu, koja je u stanju urušavanja, kao i novi put.
-Škola je u fazi raspadanja i od roditelja naših učenika je početkom školske godine traženo da potpišu dokumenat kojim preuzimaju odgovornost u slučaju povređivanja ili ne daj Bože, stradanja djece. Roditelji su bili prinuđeni da tako postupe kako mališani ne bi morali da putuju dva kilometra do škole u susjednoj Donjoj Lovnici. Sada strahuju da ne dođe do najgoreg – istakao je Kuč.
Murić: Uvešćemo konja u Nurkovićev kabinet
Predsjednik MZ Klanac Nedžad Murić zaprijetio je da će prekopati put i porušiti most koji je jedina veza sa gradom.
– Ne možemo da živimo kao zadnja klasa. Siguran sam da se ovo ne može riješiti ukoliko mi sami ne napravimo havariju. Tako ćemo i učiniti. Ja sam spreman da idem u zatvor u interesu boljeg života moje djece. Radio sam da BS dobije izbore i sada očekujem da ispune obećanja data ovom narodu. Ova vlast mora da nam objasni zašto se ovako ponaša prema nama. Nećemo im više dozvoliti da nas lažu jer smo spremni na sve pa i da ubijemo. Ukoliko pod hitno ne preduzmu korake na rješavanju svih problema, ja sam spreman da iskipujem kamion đubreta pred Opštinom. Ako od ovog protesta ne bude ništa, uvešćemo konja u Nurkovićev kabinet, jer nismo dužni da trpimo nečiji nerad i samovolju. Poručujemo im da nam više ne kucaju noć pred izbore jer im nećemo otvoriti vrata kao što to oni rade kada mi pokucamo na njihova vrata. Ukoliko se desi da sa ovih kosina padne kamen na moje dijete, ja ću lično ubiti onoga ko je odgovoran za ovo što je napravljeno – poručio je Murić.

Piše: Vera Ratković