Promocija edicije „Bošnjaci“

0
256

Delegacija Bošnjačkog vijeća Crne Gore predvođena potpredsjednikom Vijeća Admirom Adrovićem prisustvovala je promociji edicije “Bošnjaci” koja je upriličena u nedelju 23.09.2018.godine u Narodnom pozorištu u Sarajevu, povodom 25 godina od održavanja Bošnjačkog sabora i istorijskog vraćanja imena Bošnjak.
Prema riječima glavnog urednika edicije “Bošnjaci” Filipa Mursel Begovića riječ je o ediciji fundamentalnih naučnih istraživanja jer nijedan narod ne treba živjeti u tuđim predstavama o sebi, pogotovo ne u tuđim pseudonaučnim i ideološkim narativima. Edicija je izraz naše vlatite misli o jeziku, o našoj književnosti, o našoj kulturi uopšte, ali i o našim stradanjima i pokušajima da nas unište, sve do fizičkog istrebljena.

Edicija “Bošnjaci “ je realizovana pod pokroviteljstvom Bakira Izetbegovića, Internacionalni univerzitet u Sarajevu je suizdavač edicije a muzej Alije Izetbegovića jedan od partnera. Podršku ovom projektu pružili su i : Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Bošnjačko nacionalno vijeće Srbije, Bošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske i Bošnjački kulturni savez Slovenije. Deset knjiga edicije biće objavljeno u dva kola, a u prvom kolu predstavljene su knjige “ Bosanski jezik”, “Kratka historija culture Bošnjaka”, “ Kratka politička historija Bošnjaka” i “Alija Izetbegović”.