MEŠIHAT REAGUJE: “ZAUSTAVITI DEVASTACIJU MUSLIMANSKOG NASLJEĐA”

0
162

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori pozvao je nadležne institucije da odmah reaguju i zaustave devastaciju muslimanskog nasljeđa u Podgorici.

Mešihat je, reagujući na ugradnju nišana sa epitafom na kojem piše La ilahe illallah Muhammedun resulullah – Muhammed-beg sin Ibrahima, u kamenu ogradu u blizini hotela Nikić u Staroj Varoši u Podgorici, apelovao da se počinioci, kako naglašavaju, tog gnusnog djela po zakonu kazni, a radovi zabrane.

„Smatramo da kontinuirana dejstva privatnih i državnih subjekata protiv zaostavštine i istorije ovdašnjih muslimana idu nauštrb ne samo islamskom svjetonazoru već i sveukupnoj međureligijskoj harmoniji koja se drugima lažno predstavlja kao urnek međureligijskog sklada“, navodi se u saopštenju Mešihata.

Posljednji primjer, kako kažu, ruši takve teorije, i još jedan je u nizu dokaza da nadležne institucije, a prije svih Zavod za zaštitu kulturnih dobara, kao i lokalni inspekcijski organi, ne rade svoj posao kako treba.

„Sjetimo se samo prije godinu opštinske vlasti su stavile krst na Sahat-kulu, pravdajući taj čin autentičnošću građevine iz osmanskog perioda. Naši spomenici i nišani krase i neke kuće u Nikšiću, a džamija na Jaliji u Pljevljima je sjedište EPCG-a, koja je državna institucija“, piše u saopštenju.
Mešihat podsjeća na Bijelo Polje i gradski trg, u kojem je prekopano muslimansko mezarje (groblje), muslimansko groblje i džamiju Haverića u Zeti gdje je odlagano smeće, Hadrovića džamiju na Draču, navodeći da ima i drugih primjera devastacije muslimanske zaostavštine.

„Nije nam jasno kako neko od nas očekuje podršku bilo koje vrste, kada se prema našim precima odnosi na ovakav način? Uskoro ide novi Nacrt Zakona o slobodi vjeroispovjesti, to će biti dobra prilika da se i o ovim stvarima ozbiljno povede dijalog jer ovo nije eksces već ustaljena praksa“, piše u saopštenju Mešihata.

Mešihat apeluje na državne i lokalne organe da zaštite muslimansko nasljeđe u Staroj Varoši i drugdje u Crnoj Gori, navodeći da je ono predmet konstantnog napada, kako od državnih organa, tako i fizičkih lica.

RTCG (foto: anadolija)