Mirjana Kuljak raskrinkala organizatore protesta

0
1298

Na svom Facebooku profilu docent dr Mirjana Kuljak sa podgoričkog Ekonomskog fakulteta objavila je da su organizatori protesta “Odupri se 97. 000” pripremili Zahtjeve i Sporazum građana sa opozicionim političkim subjektima koji imaju parlamentarni status na lokalnom i državnom nivou. Objavljivanje ovog sporazuma je na Facebooku izazvao brojne polemike i komentare.

“Sram vas bilo organizatori! Nelegitimni, pometnuti tekst zahtjeva i sporazuma organizatora. Organizatorima su građani bili potrebni samo da uslikaju njihovu masovnost, prikažu u Vijestima, i da im tako posluže kao pokriće za ZAHTJEVE i SPORAZUM sa opozicijom, a da građane niko ništa nije ni pitao. … Ko, ustvari, stoji iza svega ovoga? Sa kojim pravom nastupaju u ime građana? Jesu li ih građani izabrali, jesu li se sami izabrali ili ih je neko odabrao? Čemu dalji protesti?”, napisala je Kuljak.

Tekst Sporazuma i zahtjeva koji je objavila profesorica Kuljak prenosimo u cjelosti:

NA OSNOVU POTREBE PROMJENE KRIMINALNOG VOĐENJA DRŽAVE CRNE GORE GRAĐANI SA OPOZICIONIM POLITIČKIM SUBJEKTIMA KOJI IMAJU PARLAMENTARNI STATUS NA LOKALNOM I DRŽAVNOM NIVOU ZAKLJUČUJU SLEDEĆI SPORAZUM

Član 1
Obavezuju se potpisnici ovog sporazuma da će do ispunjenja Zahtijeva proklamovanih od strane građana bojkovati državni parlament i sve lokalne parlamente u kojima su opozicija .

Član 2.
Obavezuju se potpisnici ovog sporazuma da će do ispunjenja Zahtijev proklamovanih od strane građana bojkovati izbore na svim nivoima.

Član 3.
Obavezuju se potpisnici ovog sporazuma da će ukoliko se ispune zahtijevi građana nastupiti na prvim narednim izborima kao jedinstvena lista .

Član 4.

Obavezuju se potpisnici ovog sporazuma da će ukolioko ostvare izbornu pobjedu da će po formiranju nove vlasti pristupiti izbornoj reformi i u roku od dvije godine raspisati prve slobodene, fer i demokratske izbore na svim nivoima.

Član 5.

Obavezuju se potpisnici ovog sporazuma da će staviti moratorijum na pitanja koja dijele građane Crne Gore do završetka izbora iz član 4 ovog sporazuma i to :
– Pitanje nezavisnosti Crne Gore;
– Pitanje priznanja Kosova;
– Pitanje članstva u NATO-u;
– Pitanje učlanjenja u Evropsku Uniju.

ZBOG 30 GODINA NEPRAVDE GRAĐANI POSTAVLJAJU SLEDEĆE ZAHTJEVE:

1 . Da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović podnese ostavku.

2. Da predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković podnese ostavku.

3. Da Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković podnese ostavku.

4. Da Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić podnese ostavku.

5. Da direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić podnese ostavku.

6. Da generalni direktor Radio televizije Crne Gore Božidar Šundić podnese ostavku.

7. Da svi članovi Savjeta javnog servisa podensu ostavke.

8. Da parlamentarna većina prihvati sporazum o formiranju Vlade Crne Gore od predstavnika vladajuće većine i opozicije po principu po 50% podijeljenih funkcija do nivoa načelnika u ministarstvima i pomoćnika direktora u državnim organima, javnim preduzećima i ustanovama u kojima je osnivač država Crna Gora .

9. Da vlast ustanovljena u skaldu sa zahtjevom iz tačke 8 pripremi izbore za godinu dana.

10. Da opozicija koja ima parlamentarni status na državnom i lokalnom nivou potpiše sporazum o jedinstvenom nastupu na izborima iz tačke 9 ovog zahtijeva, da se obaveže da će nakon pobjede na izborima izvršiti izbornu reformu i omogućiti građanima nakon dvije godine da imaju prve slobodne, fer i demkokratske izbore na svim nivoima, da se obaveže na moratorijum u trajanju od najmanje tri godine o ključnim pitanjima koja dijele crnogorsko društvo i to pitanje državne nezavisnosti, pitanje priznanja Kosova, članstava u NATO paktu i Evropskoj uniji.

11. Da opozicija bojkotuje rad državnog parlamenta do ispunjenja zahtijeva građana.

12. Da se opozicija obaveže da neće izlaziti ni na jedne lokalne ili državne izbore dok se ne prihvate gore navedeni zahtijevi.