Marković: Nećemo dozvoliti stvaranje atmosfere prevrata

0
171

„Za kriminalce nema mjesta ni na ulici, ni u institucijama, ni u medijima“

„Pravda ih stiže i tamo gdje su najmanje očekivali. Uz podršku partnerskih službi iz regiona i Evropa sproveli smo brojne akcije hapšenja visokorangiranih pripadnaka kriminalnih grupa“, rekao je Marković na premijerskom satu, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPSMihaila Anđušića o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala.

Premijer je podsjetio da je tokom prošle godine oduzeto ukupno blizu 3.500 tone narkotika, da je od septembra 2018. do 1. marta ove godine obavljeno 4.487 kontrola bezbjednosno interesantnih lica i podnijeto 78 krivičnih prijava.

„Za šest mjeseci imali smo duplo više kontrola i 32 krivične prijave više nego cijele prethodne godine. Pretresima su oduzeti oružje i oprema za izvršenje teških krivičnih djela“, istakao je Marković.

On je dodao da su u Crnoj Gori prošle godine od četiri ubistva rasvijetljena tri, a od 17 pokušaja ubistva rasvijetljeno 16. Podsjetio je da su rasvijetljena ubistva Miloša Šakovića i Radivoja JovanovićaMiodraga Krušića, košarkaša Ljuba Jovanovića, te pokušaj ubistva novinarke Olivere Lakić.

Marković poručuje da za kriminalce nema mjesta ni na ulici, ni u institucijama, ni u medijima.

„Neki kriminalci zauzimaju naslovnice i dobijaju priliku da drže moralno slovo. Nema stajanja i nema uzmicanja. Evropa danas nema pouzdanijeg partnera u borbi proitiv kriminala od Crne Gore. Crna Gora je danas bezbjedna zemlja, u nju se sigurno dolazi i ostaje, i bezbjedno odlazi“, poručio je premijer.

„Tokom naredne godine saobraćaj od Podgorice do Mateševa“

Marković je, odgovarajući na pitanje poslanika Bošnjačke strane (BSErvina Ibrahimovića o gradnji auto-puta Bar – Boljare, kazao da će tokom naredne godine u saobraćaj biti puštena dionica auto-puta od Podgorice do Mateševa.

Premijer je kazao da se ne može govoriti o „zaboravljenim radovima“ na auto-putu.

„Petlja Smokovac nije zaboravljena, već je sastavni dio jedne od sljedećih dionica, i to dionice Smokovac – Farmaci. Ona će se realizovati fazno. Petlja postoji onamo gdje treba povezati dvije dionice, i ona će se graditi kada se auto-put nastavi da razvija prema Baru. Do tada će priključak na Smokovcu ostvariti svoju svrhu i funkciju prema Mateševu“, pojasnio je Marković.

Predsjednik Vlade kaže da navodne propuste u izgradnji auto-puta demantuju brojne i nesporne činjenice.

„Ugovorom je definisano da se cijena može korigovati do 10 odsto u slučaju nepredviđenih radova. Suma od 10 odsto za naknadne radove iznosi 81 milion, i predstavlja sredstva iz kojih će se isplatiti prva faza radova i sistema za napajanje i vodosnabdijevanje. Niti je taj trošak 134 miliona eura, niti ćemo platiti nijedan euro preko dogovorene sume“, podvukao je on.

Marković je naglasio da vrijednost prve dionice neće biti 1,3 milijarde eura, već 890 miliona.

„I prva i druga dionica koštaće manje od 1,3 milijarde“, kazao je on poslanicima.

„Zahtjevi za ostavkom Vlade neutemeljeni“

Odgovarajući na pitanje lidera i poslanika Liberalne partije (LP), Andrije Popovića – da li može doći do destabilizacije države zbog aktuelnih protesta – Marković je odgovorio da su institucije sposobne i spremne da zaštite ustavno-pravn poredak Crne Gore u bilo kom trenutku i bilo kojim okolnostima.

„Iako možemo sumnjati u političku pozadinu protesta i slutiti na skrivene ambicije nekih organizatora, mislim da opasnosti po državu i njen politički sistem nema. Ne mislim, nego sam siguran, jer naša zemlja danas nije Crna Gora iz 1918. i 1998. godine“, naveo je Marković.

Premijer je kazao da vjeruje da demonstranti „ne žele rušiti, već graditi“.

„Nećemo dozovliti stvaranje atmosfere prevrata, a takav ambijent može dovesti do neželjenih posljedica. Protesti su legitimni, razumijemo ih, posebno kada su motivisani željom za poboljšanjem standarda i kvaliteta života građana. Međutim, moramo se saglasiti da Vladasvakodnenov na tome radi“, istako je Marković i dodao da su zahtjevi demonstrana za ostavkom Vlade neutemeljeni, jer ona ima podršku u parlamentu u kojem je izabrana.

On je pozvao predsjednike parlamentarnih opozicionih stranaka na dijalog sa Vladom u Skupštini.

„Neka pokrenu inicijativu za ocjenu i provjeru rada Vlade, i biću spreman da tražim od poslanika svoje partije da podrže takvu inicijativu. U Vladi pažljivo slušamo šta građani imaju da nam kažu. Građanski protesti u Baru – a ne politički – rezultirali su da gradimo vrtić na novoj lokaciji, za isključivo dobro djece i njihovih porodica. Sve dok aktuelna okupljanja služe proklamovanoj namjeri za koju se predstavljaju, Vlada pozdravlja takav pristup“, poručio je premijer.