Ibrahimović: podržavamo izbornu reformu, kongres BS-a naredne godine

0
129

Ervin Ibrahimović predsjednik BS kaže da će se truditi da rade u u interesu bošnjačkog naroda ali i svih građana i države Crne Gore.

Šta je u političkom smislu obilježilo godinu za nama?

Tri izborna ciklusa koje smo imali tokom 2023. godine, zasigurno su nešto što je bilo u fokusu, ne samo političke, već cjelokupne javnosti. Generalno gledano, u protekloj godini imali smo promjenu predsjednika države gdje je  Jakov Milatović iz Pokreta Evropa sad izabran za predsjednika Crne Gore kao i kalo kasnije formiranje nove Vlade na čijem je čelu Milojko Spajić, takođe iz Pokreta Evropa sad.

To je krupna politička promjena i suštinski ali i fenomenološki jer je atipična za sve političke sisteme obzirom da se radi o novoj političkoj partiji, doduše sa zamahom iz jednog nepotpunog mandata u Vladi.

Sa druge strane novoformirana skupštinska većina je vrijednosno, donekle i ideološki, veoma heterogena i neko će sigurni vrlo brzo morati da pravi krupne ideološke ustupke i da kalkuliše sa posljedicama toh ustupaka u rejtingu, medjunarodnom položaju… Mislim da nas čeka turbulentan politički period i vidjećemo kako će se sve to odraziti na društvo, političke partije i koalicije.

Što se nas u Bošnjačkoj stranci tiče veoma smo zadovoljni kada je riječ o izborima, jer je naš rezultat na parlamentarnim izborima od 11. juna 2023. godine najbolji od osnivanja partije, imamo šest poslanika u Skupštini dok smo na izborima osvojili 7,08% glasova. Vjerujem da je to pokazatelj ispravne politike koju je BS vodila sve ove godine ali i političkog sazrijevanja bošnjačkog naroda.

Bošnjaci su pokazali da vjeruju svojoj nacionalnoj partiji a mi smo se trudili, i to ćemo raditi i u budućnosti, da i dalje radimo u interesu bošnjačkog naroda ali i svih građana i države Crne Gore.

⁠Prioriteti Bošnjačke stranke u 2024. godini?

Naš prioritet je da Crnu Goru vratimo na evropski kurs i da ubrzamo put Crne Gore ka EU jer vjerujemo da je punopravno članstvo Crne Gore u EU najsnažniji garant uspostavljanju i poštovanju demokratskih principa, vladavine prava, društva jednakih šansi i socijalne pravde.

Mislim da je za stizanje do ovih ciljeva nužno da Crna Gora ima stabilnu i proevropska Vladu. Je li aktuelna Vlada takva vidjećemo veoma brzo jer su pred njim izazovi na kojima će se morati dokazivati suština tog evropskog karaktera.

Naš cilj je i razvoj sjevera na kojem ćemo instistirati kao politička partija koja ima ozbiljnu smagu u Skupštini ali i koja učestvuje u vlasti na lokalnom nivou u više opština na sjeveru Crne Gore.

Kako omoguciti da sjever Crne Gore bude ekonomski razvijenije područje?

Nema razvijenog sjevera bez kapitalnih projekata koji će brzo generisati nova, održiva radna mjesta i podstaći privrednu aktivnost.

Zato i stalni apel ili vapaj da Vlada ozbiljno shvati naše pozive da se važni kapitalni i infrastrukturni projekti na sjeveru krenu što prije realizovati i to brzinom koja će zavisiti samo od zakonskih procedura i dinamike izvodjenje radova te da sa tim nema kalkulacija jer sjever nema vremena za čekanje i mogli bismo diskriminatorskim odnosom prema sjeveru izgubiti demografsku bitku u tom regionu.

Na žalost usvojeni Budžet je sjever stavio na čekanje na godinu dana i to je veoma loša poruka gradjanima sjevera Crne Gore.

Sa druge strane potpuno je neshvatljivo da se olako propušta šansa da turistički i drugi potencijali koje ima sjever daju novi snažan inpuls privrednom razvoju CG, da se smanjenjem sezonalnosti povećaju prihodi od turizma ali i da se privuku strane investicije.

⁠Je li u 2024.godini planiran Kongres BS?

Četvrti Kongres Bošnjačke stranke održan je 13. juna 2021. godine. Dakle, mandat aktuelnom rukovodstvu partije traje i po planu rada, mi ćemo Kongres održati sredinom 2025. godine. Do tada, cilj je da još više radimo na osnaživanju svih struktura u partiji, posebno Foruma žena i Foruma mladih. Siguran sam da Bošnjačka stranka, kao partija koja u kontinuitetu ostvaruje sve bolji izborni rezultat, ima odličnu perspektivu, a to potvrđuju i posljednja istraživanja javnog mnjenja.

Hoćete li učestvovati u predstojecoj reformi izbornog zakonodavstva?

Apsolutno. Kao što znate mi smo podržali formiranje Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i delegirali poslanika Adrovića u taj odbor.

Mi smo kao partija bili itekako zainteresovani za reformu izbornog zakonodavstva i tokom trajanja prošlog saziva Skupštine, ali nažalost, tada nije bilo dijalog između vlasti i opozicije.

Mislim da je vrijeme da otvorimo i ovu temu. Poznato je da Bošnjačka stranka zastupa stav da, poput naših susjeda, treba da omogućimo da državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu, da svoje pravo mogu ostvariti u DKP-u.

Takođe, Bošnjačka stranka je spremna da razgovara i o drugim modelima, koji predviđaju sveobuhvatnu reform izbornog zakonodavstva, poput otvorenih lista i svih onih preporuka koje imamo od strane naših međunarodnih partnera, prije svega OEBS/OHDIR.