Hasib Murić tvrdi da je u zatvoru preživio torturu

0
1416

Zatvorenik Hasib Murić (42) saopštio je “Vijestima” da je u Zatvoru Bijelo Polje preživio torturu od četvorice čuvara, da strahuje za svoju bezbjednost i da je bezuspješno tražio da ga premjeste u Spuž..

Rožajac tvrdi i da je sa trojicom osuđenika krajem avgusta čuo pucnjavu u zatvorskom krugu i da su nedaleko od mjesta na kom su tada sjedjeli pronašli zrno od ispaljenog projektila.

Iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS-a) negirali su da je bilo ko od službenika te institucije na bilo koji način maltretirao Murića, ali su potvrdili da je u dijelu namijenjenom za šetnju zatvorenika pronađeno zrno od municije.

Murić je “Vijestima” kazao da je iz Spuža prešao u bjelopoljski zatvor kako bi bio bliže porodici, ali da je od uprave bjelopoljskog zatvora tražio povratak nakon što je, kako tvrdi, preživio torturu.

Kazao je da mu je više puta odbijen zahtjev da razgovara sa advokatom, koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti i da zbog posljedica psihičke torture pije tablete za smirenje, koje mu je prepisao neuropsihijatar.

On je ispričao da je 29. avgusta u krugu šetao sa zatvorenicima Milenkom Bajićem, Veselinom Lalevićem i Ajmanom Ljajićem, kada su začuli fijukanje metka.

Jedan od te trojice zatvorenika, koji je zamolio da se ne pominje u novinama, kazao je da je vidio rikošetiranje metka.

Murić je rekao da su bili uznemireni i da su pokušavali da utvrde šta se desilo. Kazao je da je čuo da je nešto udarilo u metal…

“Tog dana nismo ništa prijavili, a sjutra smo se vratili i našli zrno od metka, tačnije našao ga je Lalević. Lalević je pozvao službenika V. Č. i on je došao”, kazao je Murić.

Tvrdi da su nakon toga sva četvorica zaključana u sobe.

Murić ističe da su u pratnji Čovića došli službenik i službenica Centra bezbjednosti Bijelo Polje.

“Iako smo nas četvorica bili životno ugroženi, nismo smjeli od Čovića i uprave ZIKS-a da prijavimo slučaj. Za sve postoje i snimci sa video nadzora, ali sumnjamo da su uništeni”, rekao je Murić “Vijestima”.

On je rekao da su potom bili prinuđeni da sačine izvještaje onako kako im je diktirao službenik V. Č.

“Taj službenik je insistirao da napišeno da su djeca bacala kamenje, gađajući golubove”, kazao je Murić.

On tvrdi da ima petoro djece i bolesnu majku, i da zbog njih nije smio da priča o svemu.

“Sada više ne mogu da izdržim psihičku torturu i moram da progovorim, iako mi je do kraja osmomjesečnog zatvora ostalo samo još dvije sedmice”.

On je rekao da su ga par dana prije tog događaja – 27. avgusta u 21 čas, iz sobe iznijeli i tukli četvorica stražara.

Osim V. Č, tvrdi da su ga tukli i D.T., B.B. i I.K.

“V. Č mi je povrijedio ruku. I pored mog insistiranja da mi omoguće ljekarsku pomoć, na pregled su me odvezli tek sjutradan, ali nisam dobio izvještaj ljekara”, kazao je Murić.

Njegove riječi da je iz ćelije iznesen i tučen, “Vijestima” je potvrdio još jedan od zatvorenika, čije ime je poznato redakciji.

“Tučen sam od 21.10 do 22 časa. Iznoseći me, govorili su jedan drugom: ‘Makni sa kamera’, ‘Dajte ga ovamo u hodnik gdje nema kamera’”… Kada je poslije nekoliko dana došla sa odmora, načelnica Vesna Pavićević mi je rekla da je čula da sam verbalno napadnut i pitala da li je tačno.

Pitala me je da nije bilo nekog fizičkog kontakta, i ja sam od svega samo rekao samo da mi je povrijeđena ruka”, kazao je zatvorenik.

Murić tvrdi da ga jedan od tih stražara i dalje provocira i maltretira verbalno.

Iz ZIKS-a tvrde da to nije tačno, već da su 26. avgusta službenici obezbjeđenja izvršili pretres i pregled sobe u kojoj je Murić smješten sa još jednim zatvorenikom i da su tada pronašli nedozvoljeni predmet – mobilni telefon:

“Iz kojih razloga je protiv zatvorenika koji je smješten sa zatvorenikom H. M. bio pokrenut disciplinski postupak u okviru koga je i utvrđena disciplinska odgovornost tog zatvornika. Za istaći je da prema zatvoreniku H. M. prilikom vršenja službene radnje pretresa i pregleda sobe u kojoj je boravio gore navedenog dana (kao ni bilo kojeg drugog dana) nije bilo upotrebe sredstava prinude od strane službenika obezbjeđenja, te ni bilo kakvog vida torture, odnosno nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, a o čemu svjedoči i medicinska dokumentacija ovog zatvorenika. Takođe, netačni su navodi da je zatvorenik H. M. u toku dosadašnjeg boravka u organizacionoj jedinici Zatvor Bijelo Polje tražio premještaj u neku drugu organizacionu jedinicu Zavoda, s obzirom da je smješten u Zatvor Bijelo Polje zbog bližeg kontakta sa porodicom i isti nije prijavio službenicima da mu je bezbjednost ugrožena niti postoje službeni izvještaji da je ovom zatvoreniku ugrožena bezbjednost”, navodi se u odgovorima Službe za odnose sa javnošću ZIKS-a.
Murić izdržava osmomjesečnu kaznu zbog napada na službeno lice i uništenja tuđih stvari.

„Pucnjava nije registrovana, jer se nije ni dogodila”

“Dana 30. 8. 2018. godine, za vrijeme boravka zatvorenika na otvorenom prostoru u krugu zatvorenog dijela zatvora namijenjenom za šetnju, u jutarnim časovima jedan zatvorenik prijavio je da je pronašao predmet za koji se sumnja da je zrno od municije, koji je tom prilikom i predat službenicima obezbjeđenja. O navedenom događaju obaviještena je Uprava policije – Centar bezbjednosti Bijelo Polje, čiji su službenici u koordinaciji sa službenicima Zavoda preduzeli sve radnje i mjere iz svoje nadležnosti.

S tim u vezi, za istaći je da su netačni navodi da su četiri zatvorenika vidjela ispaljenje hica iz vatrenog oružja (navedeni slučaj nije registrovan jer se nije ni dogodio), a u prilog čemu govori i činjenica da se poslovi spoljašnjeg obezbjeđenja u ovoj organizacionoj jedinici vrše na samostalnom osmatračkom mjestu 24 časa dnevno, da je prostor namijenjen za šetnju zatvorenika pod konstantnim nadzorom službenika koji su raspoređeni na ovom radnom mjestu, te da isti nijesu prijavili bilo kakav slučaj koji se može dovesti u vezu sa upotrebom vatrenog oružja.

Takođe, netačni su i navodi da je na zatvorenike koji su smješteni u ovoj organizacionoj jedinici Zavoda vršen bilo kakav vid uticaja ili pritiska u cillju sačinjavanje izjava ili druge pismene sadržine koja ne odgovara stvarnom stanju stvari”, saopšteno je iz Službe za odnose sa javnošću ZIKS-a.