Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore  dobitnik međunarodne nagrade za turizam Golden Interstas

0
152

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore dobilo je međunarodnu turističku nagradu Golden Interstas 2018, „Za izvrsnost u doprinosu sklada čovjeka, biljnog i životinjskog svijeta, a time i razvoja turizma Crne Gore“, na jubilarnom 25. međunarodnom turističkom sajmu u Solinu (Split, Hrvatska).

„Pričinjava nam izuzetno zadovoljstvo što su Nacionalni parkovi Crne Gore prepoznati kao poseban i značajan potencijal u regionu , a veliku čast to što smo za to dobili priznanje. Ova nagrada je za nas veliki podstrek da još predanije čuvamo, razvijamo i promovišemo vrijednosti parkova, kroz osmišljavanje i razvoj turističke infrastrukture na principima održivog razvoja. Takođe, da unaprjeđujemo nivo usluga i servisa za sve zainteresovane turiste i ljubitelje prirode, njihovu bolju informisanost o sadržajima i turističkoj ponudi, kao i efikasnijoj promociji bogate prirodne i kulturno-istorijske baštine. Nastojacemo da i u narednom periodu u saradnji sa Vladom Crne Gore, ključnim institucijama, turističkom privredom i lokalnim stanovništvom doprinosimo razvoju potencijala parkova, a samim tim i boljem standardu stanovnika Crne Gore kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica povodom dobijanja turističke nagrade.

„Kao zemlja Dinarskog luka, Crna Gora je ponosna na svojih pet prirodnih dragulja, pet zaštićenih područja, čije su vrijednosti i ljepote prepoznate kako na nacionalnoj, tako i međunarodnoj turističkoj mapi. Iz godine u godinu, NPCG unaprjeđuju turističku ponudu zasnovanu na principima održivog razvoja, prirodi i aktivnom odmoru. Ove godine ostvarili smo rekordnu turističku posjetu i povećanje broja posjetilaca od preko 30 posto. Očekujemo da će se trend rasta posjete nastaviti i u budućem periodu, a promocija crnogorskih parkova kako na Sajmu u Solinu, tako i učestvovanjem na značajnim međunarodnim turističkim sajmovima u prvom kvartalu sljedeće godine”, dodao je.
Prestižnu međunarodnu nagradu Golden Interstas već dugi niz godina dodjeljuju FEST i FIJET/Evropska i Svjetska federacija turističkih novinara i INTERSTAS. Nagrada je dodijeljena u okviru triju manifestacija 25. INTERSTAS/Međunarodne smotre turizma, filma i krajobraza, 21. ITF ‘CRO/ Međunarodnog festivala turističkog filma, i 16. KEA-CRO/Takmičenje hrvatskih gradova i mjesta za „Međunarodni Zlatni Cvijet“. Cjelokupna manifestacija je održana u Gradu Solinu od 7-9. novembra 2018. godine, pod pokroviteljstvom resornih ministarstava Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinske županije i grada Solina, te visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske.