Đukanović u Izraelu

0
228

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je danas, prvog dana posjete, sa predsjednikom Države Izrael Ruvenom Rivlinom.


Odnosi Crne Gore i Izraela se kontinuirano razvijaju nabolje i dvije zemlje su otvorene za dalje snaženje međudržavnih veza i produbljivanje saradnje. Naši odnosi su mnogo više od odnosa dvije vlade, kazao je predsjednik Rivlin – oni su odnosi ljudi sa ljudima, odnosi poslovnih subjekata sa poslovnim subjektima i ono što čini dobro raspolozenje naših građana kada idu u Crnu Gori i Izrael. Dvije zemlje su do sada učinile mnogo. Izrael prepoznaje velike rezultate i uspjehe koje Crna Gora ostvaruje u integracijama i u pogledu dinamičnog ekonomskog razvoja, i raduje se daljem snaženju saradnje u brojnim oblastima, uključujući turizam, investicije, nauku i visoke tehnologije. Pratimo saradnju i zaista vjerujem da možemo učiniti puno toga zajedno, naglasio je izraelski predsjednik.Predsjednik Đukanović je iskazao zadovoljstvo ponovnim boravkom u Izraelu i održavanjem kontinuiranog političkog dijaloga na visokom nivou, što je nesumnjivo doprinijelo razvijanju veoma dobrih odnosa Crne Gore i Izraela čiji temelj čine razvijeno razumijevanje i povjerenje. Važan doprinos prijateljstvu daje Jevrejska zajednica u Crnoj Gori, koja iako mala čini snažan most saradnje naših naroda. Crna Gora kao uzorna multietnička demokratija na Balkanu, ponosna je na svoj odnos prema jevrejskoj državi i jevrejskom narodu i istoriju antisemitizma, kazao je Đukanović.Posebna pažnja u razgovoru posvećena je produbljivanju ekonomske saradnje i segmentu investicija. Dvojica predsjednika su se saglasili da je važno nastaviti rad na unapredjenju ugovorne osnove za saradnju, čemu će dvije vlade posvetiti posebnu pažnju. Izrael ostaje spreman da Crnoj Gori prenese bogata znanja i iskustva u segmentu inovacija, gdje se prepoznaje važan prostor za saradnju univerziteta. Predsjednik Đukanović je uputio poziv izraelskom predsjedniku da posjeti Crnu Goru, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Predsjednik Rivlin je ukazao na aktuelno stanje u regionu Bliskog Istoka i napore koje Izrael ulaže u cilju dostizanja mira i stabilnosti. U tom pravcu, Izrael puno uči od Crne Gore, rekao je. Dokazali ste da je moguće riješiti svaki problem, zaključio je Rivlin.


Predsjednik Đukanović je nakon susreta u predsjedničkoj rezidenciji, sa suprugom Lidijom obišao Memorijalni centra Jad Vašem, gdje je položio vijenac u Dvorani sjećanja na žrtve Holokausta i upisao se u knjigu počasnih gostiju.