BS: Specijalno tužilaštvo „češlja“ poslovanje lokalne uprave Rožaje

0
1662
Panorama Rožaja
Panorama Rožaja/ foto: Eldar Lakota

Piše: Vera Ratković /DAN

Kako bi smanjili broj zaposlenih, u Opštini Rožaje ukinuti su pojedini sekretarijati i službe. Zanimljivo je da se na „udaru” našla i Agencija za projektovanje, kojom je upravljao Emir Kurtagić, zet aktuelnog predsjednika Opštine Ejupa Nurkovića. Riječ je o Agenciji koja je formirana prije par godina kao paralelna služba, jer je u lokalnoj upravi već postojao Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora koji se za potrebe lokalne uprave bavio i projektovanjem. Da bi „udomio” zeta, Nurković je odmah nakon što je preuzeo rukovođenje Opštinom formirao Agenciju za projektovanje, koja je zapošljavala 12 službenika, a koja je na kraju prošle godine iskazala gubitak od preko 100.000 eura.

Iz rožajskog odbora Bošnjačke stranke ističu da će Opština biti u velikom problemu zbog toga što je Agencija ugovorila poslove širom Crne Gore, a sada je zatvorena.

Sve će to brzo izaći na vidjelo, ali onaj ko je napravio te probleme moraće i da ih rješava. Rad lokalne uprave i trošenje budžetskih sredstava već „češlja” Specijalno tužilaštvo. Tražićemo od Nurkovića da otpusti 25 odsto od ukupnog broja zaposlenih, ali najprije da otpusti svoju i rodbinu po ženinoj liniji koji su zaposleni u lokalnoj upravi – naglašavaju iz rožajskog odbora Bošnjačke stranke.

Agencija je zapošljavala 12 radnika, najviše inženjera. Saznajemo da je dio zaposlenih prebačen u Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora. Kurtagić je prije oko dva mjeseca dao ostavku i osnovao privatnu firmu koja se bavi sličnim poslovima. Agencija zaposlenima duguje pet zarada, a porezi i doprinosi nisu plaćeni za godinu dana.

– Ono što je interesantno je to da je za vrijeme postojanja Agencije urađen veliki broj projekata i nadzora, i svi su naplaćeni, ali para za zarade, poreze i doprinose zaposlenih nema. Postavljamo ozbiljno pitanje gdje su ta sredstva otišla – ističu službenici sada već bivše Agencije za projektovanje.

Oni izražavaju sumnju da je Kurtagić potpisao ugovor o sporazumnom raskidu radnog odnosa, te da će od lokalne uprave dobiti visoku otpremninu, i da će sve obaveze koje je zasnovala Agencija morati da izmiri Oština iz budžetsih sredstava, što direktno ide na štetu građana.

Otpremnine do 12.000 eura, Nurković nedostupan
– Potez predsjednika opštine smatramo krajnje pogrešnim, jer je ostavio bez posla visokoškolce kojima sada nudi otpremnine od 10.000 do 12.000 eura. Dio inženjera već je potpisao ugovor o sporazumnom raskidu radnog odnosa, a šta će biti sa nama niko ne zna – saopštili su zaposleni u sada bivšoj Agenciji za projektovanje, koji ističu da je Nurković na ovaj način zadužio građane da plaćaju njegove loše poslovne poteze.

Kurtagić i Nurković nijesu se javljali na naše uporne pozive. Iz Nurkovićevog kabineta sekretarica je saopštila da je „predsjednik zauzet, pa ako je hitno, ponovo ga pozovite”. Nurković se, ipak, nije javljao niti je odgovorio na SMS poruke.