Bošnjačke organizacije traže zabranu Njegoša i Kiša

0
337

Više bošnjačkih organizacija iz dijaspore zatražilo je od regionalnih, a posebno crnogorskih vlasti da zabrane i iz obavezne lektire uklone “Gorski vijenac” Petra II Petrovića Njegoša i “Peščanik” Danila Kiša, ocjenjujući da se radi o “nacionalističkim djelima prema islamu i muslimanima”.

Posebno su od crnogorskog Ministrastva kulture zahtijevali i ukidanje Njegoševe nagrade.

Iako su vladama Crne Gore i zemalja bivše SFRJ dali rok od 100 dana na reakciju, odgovor zvanične Podgorice stigao je odmah.

“Ministarstvo kulture neće ukinuti Njegoševu nagradu, kao najveće međunarodno priznanje za južnoslovensko književno područje”, poručili su iz resora Aleksandra Bogdanovića.

Ističu da je taj resor “važno i mjerodavno jedino mišljenje stručne književne kritike, a ona Njegoša i njegovo djelo, posebno „Gorski vijenac“, svrstava u sam vrh južnoslovenske književnosti”.

“Takvim ga u svojim stručnim razmatranjima smatraju i referentni tumači koji pripadaju Bošnjačkom nacionalnom korpusu”, zaključili su iz Ministarstva kulture i dodaju da je “u apelu jednog broja Bošnjačkih asocijacija dominira neprihvatljiv pristup u tumačenju Njegoša i njegovog djela, izveden iz političkih, a ne književnih motiva”.

Zahtjev za zabranu dva velika pisca potpisuju KSPD “Sandžak” u Sloveniji, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), “Pravda” iz BiH, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada.

Tvrde da će se “ako ne bude preduzet pozitivan potez”, obratiti Evropskoj uniji, Ujedinjenim nacijama, Stejt departmentu…

“Svojom mržnjom prema islamu i muslimanima – Bošnjacima, pomenuta djela su godinama izvor mržnje i sukoba između naroda koji žive na tlu bivše SFRJ… Ne smijemo nikako zaboraviti rasističke teme iz navedenih djela; preko njih su se ‘odgajale’ generacije i generacije srpske i crnogorske djece. Ta priča o osveti, klanju, ubijanju, mržnji prema muslimanima – instalirana je u obrazovni sistem kao kulturni kod i ona uvijek i nanovo priprema buduće ‘junake’ koji će joj bez ikakvih moralnih zadrški slijediti”, tvrde potpisnici zahtjeva.

Ni za Ministarstvo prosvjete nije prihvatljiva ova inicijativa.

“Crna Gora je multikulturalna i multietnička zemlja koja se ponosi upravo svojim različitostima, a čijem razvoju nastavni plan i program do sad nije bio prepreka, već naprotiv”, rečeno je “Vijestima” iz resora Damira Šehovića.