Komšijama uzurpirao put

0
1986

Piše: Vera Ratković / DAN
Stanovnici rožajske ulice Veljko Vlahović tvrde da preko dvije decenije čekaju na izvršenje pravosnažne presude koju je Osnovni sud donio 31. januara davne 1997. godine. Kako tvrde, njihov komšija Džemail Kujević, koji živi i radi u Njemačkoj, uzurpirao je javni put na kojem je, po odobrenju lokalne vlasti, devedesetih godina prošlog vijeka izgradio stambeni objekat i na taj način zatvorio im prečicu kojom su se kretali više od deceniju i po. Mještani kažu da su, kada su uvidjeli da će ih Kujević ostaviti bez puta, više puta reagovali kada je počela izgradnja ovog objekta. Ističu da je Kujević najprije sazidao objekat ostavivši im prolaz, ali se nakon nekog vremena proširio upravo na pješačku stazu, i sve to uz blagoslov lokalnih vlasti.
– Nema kome se nismo obraćali za pomoć, od predsjednika Vlade, države, ombudsmana, do televizije i štampe, ali sve je bilo uzalud. U lokalnoj upravi nam je doslovce rečeno: „Pustite čovjeka neka radi, put ćete imati” – ogorčeni su mještani koji naglašavaju da je naselje počelo da se izgrađuje prije blizu četiri decenije i da su svi oni napravili objekte za stanovanje koristeći spornu prečicu kojom su, kako kažu, na najbrži način stizali do centra grada, prodavnice, pekare…
– Umjesto da pređemo par desetina metara, prinuđeni smo da putujemo dionicom dugom oko kilometar – kaže u ime mještana Ulice Veljka Vlahovića Ramo Hasić, ističući da su se nebrojeno puta obraćali lokalnim vlastima i Osnovnom sudu kako bi njihov problem bio riješen.
– Kujević se uopšte ne pojavljuje i rijetko dolazi, ali sve sporove rješava u svoju korist. Osim što je uzurpirao pješački put, Kujeviću je dozvoljeno i da uzurpira samu ulicu koja je do njegovog placa dvosmjerna, a od njegove parcele postaje jednosmjerna. Svi smo mi naše objekte gradili po planovima, dok je Kujeviću dozvoljeno da se širi kako je sam poželio, pa sada ima viška 124 kvadrata zemljišta. Kada smo shvatili da nadležni organi ne rade ništa da nam pomognu, u više navrata smo ulazili u konflikt sa Kujevićem, usled čega je reagovala i policija. Očigledno je da ovdje ništa ne znači ova pravosnažna presuda niti ljudska riječ, jer se sve pretvorilo u pohlepu i nelegalno bogaćenje. Umjesto da Kujeviću stopiraju radove, vlast se obrušila na nas – ogorčeni su mještani Ulice Veljka Vlahovića.
Apeluju na lokalnu vlast da im pomogne da riješe ovaj, za njih, veliki problem.
– Lokalna vlast nam sada traži odluku da se ova staza proglasi putem od javnog interesa, ali navode da to zemljište, navodno, ne pripada njima. Ukoliko žele da nam pomognu za to ima dosta prostora, jer mi ne tražimo više od metra širine puta koji bi nam značio mnogo. Naime, među nama ima dosta starih osoba kojima bi ova prečica puno značila – navode sagovornici „Dana”.
Soko Murić ističe da jedino rješenje vidi u iseljavanju.
– Nije dobro da pojedinci prave štetu većini, i to uz saglasnost odgovornih. Ja nemam auto i ovaj put značio bi mi mnogo – kaže Murić.
Mještani ističu da je na zahtjev Komunalne policije porušen dio potpornog zida kod Kujevićeve kuće, ali se sve na tome završilo.
– Pozivamo lokalnu upravu da najhitnije riješi ovaj problem ili neka nas iseli odavde. Neprihvatljivo je da ugrožavaju većinu za račun pojedinca. Da je Kujević uzurpirao dio Ulice Veljka Vlahovića jasno je po mjestu na kojem je postavljeno distributivno sanduče koje je ranije bilo uz ivicu ulice, a sada se nalazi na udaljenosti od par metara. Od naših sredstava radili smo projekat za ovu ulicu sa pješačkom stazom sa obje strane kolovoza, ali su nadležni potom napravili bob stazu – ogorčeni su stanovnici Uluce Veljka Vlahovića.

Bibić: Na djelu neodgovornost i korupcija

Ljutvo Bibić ističe da se prilikom kupovine placa u ovoj ulici prethodno raspitao o prilaznim putevima. On kaže da je ulica u to vrijeme imala šest metara plus pješačku stazu.
– Plac koji je prodat Kujeviću bio je predviđen za zelenu površinu, a on je kupio plac širine šest metara, a poslije toga je zauzeo čitavu površinu. Mi smo potom podnosili brojne tužbe protiv Opštine i Kujevića, ali nismo mogli da istjeramo pravdu, i eto tako je i dan-danas jer se zakoni ne poštuju. Znamo da je protiv Kujevića nadležni lokalni organ podnosio tužbe, ali je on sve sudske troškove uredno plaćao, a to radi i danas. Ovaj naš problem jasno govori da je na djelu neodgovornost nadležnih u lokalnoj upravi i sudu, i korupcija. Pitamo se kako je Kujević dobio ovu zelenu površinu ako nije za to nekoga podmitio. Mi bismo sada naše kuće prodali bud zašto samo da se klonimo ovih problema jer nas je sve zarobio pojedinac – ogorčen je Bibić.