Agonija vlasti u Rožajama se nastavlja

0
1027

Sjednica rožajskog parlamenta nije održana zbog nedolaska čak 16 od 19 odbornika Bošnjačke stranke, koja u ovoj opštini ima apsolutnu vlast. U obrazloženju, koje je dao Cena Kajević, predsjednik odborničkog kluba BS-a je rečeno da je došlo do nepredviđene situacije te da se sjednica odlaže zbog nedostatka kvoruma jer su odbornici vladajuće partije odsutni, zbog kako je kazao, ranije preuzetih obaveza.
Odbornici opozicije se nisu složili sa ovim obrazloženjem. Oni su u kratkom obraćanju za skupštinskom govornicom istakli da je sjednica organizovana na neozbiljan način, uz ocjenu da je BS u prethodnom mandatu optuživala opoziciju, koja je godinu dana bojkotovala parlament, kočili razvoj opštine ali da isključivu odgovornost za neodržavanje današnje sjednice snosi upravo vladajuća partija.
Obraćajući se direktno predsjedniku Opštine, Ejupu Nurkoviću, odbornik Socijaldemokrata Alen Kalač, je zatražio da Nurković kaže pred građanima, da li ima podršku u svojoj partiji.

– Molimo da se izjasnite da li nedolazak odbornika BS-a u ovu salu znači uskraćivanje podrške vama kao prvom čovjeku opštine. Ovo što se danas desilo niko nije mogao da očekuje. Građani su vam dali podršku da sami vršite vlast i logično je bilo da su svi vaši odbornici danas u ovim klupama ali ove prazne stolice definitivno govore, da vi nemate podršku odbornika iz vaše stranke. Da ste u velikom problemu govore i nedavni natpisi u dnevnom listu „Dan” koji nisu izašli slučajno a koje nije konstruisao niko iz opozicije već najodgovorniji ljudi iz vaše partije. Oni su iznijeli činjenice o onome šta i kako vi radite. Zato vas pozivamo da jasno kažete da li imate podršku odbornika Bošnjačke stranke – kazao je Kalač, ističući da Socijaldemokrate ni ubuduće neće podržavati odluke koje nisu u interesu građana.
– Podržaćemo sve što je u interesu građana i nećemo glasati za retroaktivno zatvaranje finansijskih konstrukcija i predizbornih mahinacija i manipulacija opštinskog rukovodstva. Priča da smo mi protiv toga da u našu čaršiju uđe novih šest miliona ne pije vodu jer smo uvjereni da će ti milioni biti pokriće za nekih desetak miliona koji su isparili na ko zna kakav način. Mi od početka aktuelizujemo programsko opredjeljenje naše partije i takvi treba da budu i predstavnici drugih opozicionih partija u ovoj opštini. Ostali smo dosljedni prilikom izbora predsjednika SO, čiji izbor nismo podržali. Za to dugujemo zahvalnost korektnom odnosu u našoj centrali, koja se nije miješala u naše stavove za razliku od drugih – rekao je Kalač.
Predsjednik Odborničkog kluba Demokratske partije socijalista, Ruždija Kalač je kazao da su u toj partiji zatečeni ovakvim razvojem događaja izražavajući negodovanje zbog odlaganja sjednice.

– Mi u DPS smo iznenađeni načinom organizovanja ove vrlo bitne sjednice, imajući u vidu da su na dnevnom redu bile izuzetno bitne teme. Smatramo da zbog, neću da kažem neozbiljnosti pojedinih odbornika, sjednica nije organizovana kako treba. Činjenica da od 19 odbornika vladajuće partije sjednici prisustvuju samo tri odbornika Bošnjačke stranke je zabrinjavajuća i građani koji su vam dali povjerenje se danas pitaju kuda vodi ovaj brod –konstatovao je Kalač.

I odbornik Socijaldemokratske partije Faruk Agović je iznio negodovanje zbog neodržavanja sjednice SO.

– Građani su svjedoci da ste svo vrijeme dok je trajala blokada opštinskog parlamenta u prethodnom sazivu, optuživali opoziciju da koči razvoj opštine. Danas smo svjedoci da odbornici koji imaju apsolutnu vlast nisu došli na sjednicu i to jasno govori ko su oni koji koče dalji razvoj ove opštine. Danas je trebalo raspravljati o odluci veoma bitnoj za zaposlene u lokalnoj upravi koji osam mjeseci nisu primili zarade. Ovakvim činom ste samo još više produbili njihovu agoniju – kazao je Agović.

Piše: Vera Ratković

DAN