Đukanović: Neće biti prijevremenih parlamentarnih izbora

0
112

Nema nijednog razloga za organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora, niti za formiranje Vlade izbornog povjerenja, poručio je predsjednik države Milo Đukanović u intervjuu Televiziji Crne Gore.

Đukanović je saopštio i da vlast nije dala nijedan povod za izlazak opozicije iz parlamenta, navodeći da je nakon predsjedničkih i lokalnih izbora veći dio opozionih partija prekinuo bojkot.

On dodaje da želi da se parlament kompletira, i poziva na saradnju u okviru institucija bez „ucjena i ultimatuma“.

„Ne vidimo nijedan razlog za organizaciju prijevremenih parlamentarnih izbora. Ne vidim nijednu sličnost sa 2016. Nema nijedan razlog da reanžiramo Vladu i da pravimo Vladu izbornog povjerenja. Ova Vlada ima legitimitet, a i premijer ima pravo na svoj stav o kojem bi razgovarali, ali ponavljam da iz razgovora koje sam imao sa njim znam da je njegov stav identičan mom. Dakle, hoću da kažem da se ne treba nadati nikakvoj vladi izbornog povjerenja, treba se nadati redovnom funkcionisanju crnogorskog političkog sistema, redovnom obavljanju vladinih poslova u susret redovnim izborima koji će biti 2020“, rekao je Đukanović.

On je kazao da se više ne može govoriti o bojkotu kao opstrukciji države, već o „izrazu neodgovornosti dijela opozicije prvenstveno prema svojim biračima“.

„Naime, Demokrate i URA su se fokusirali da preuzmu što veći dio birača Demokratskog fronta. I, ako je suditi nakon ovih izbora, oni su zadovoljni i postali su druga politička snaga u Crnoj Gori, iako je to kratkoročna računica jer ne možete svoju misiju sprovoditi van parlamenta“, ocijenio je Đukanović.

On je poručio da vlast nije dala nijedan razlog za bojkot parlamenta i da je povratak većeg dijela opozicije pokazao da razlozi za bojkot nijesu bili na strani DPS-a.