Preminuo Rifat Rastoder

0
316

Bivši potpredsjednik SDP-a, novinar i istaknuti sportista Rifat Rastoder preminuo je danas u 74. godini života u Podgorici.

Rastoder koji je rođen Bihoru, kod Berana 11. 07. 1950. godine bio je jedan iz najužeg kruga poslenika savremene političke scene Crne Gore. Jedan iz najužeg kruga antiratnih aktivista iz perioda raspada bivše SFRJ, kao i kreatora i protagonist zaštite ljudskih i, posebno, manjinskih prava u Crnoj Gori.

Rifat Rastoder bio je i istaknuti sportista – jedan od prvih crnogorskih majstora karatea, takmičar, trener i sudija u ovom sportu.

Od 1980. godine se profesionalno bavio novinarstvom. Bio je jedan od najangažovanijih novinara, komentatora i urednika programskih blokova i rubrika RTV CG, a od 1986. godine dnevnog lista „Pobjeda“. Koautor je jedne od najzapaženijih feljtonskih storija i knjige o sudbinama i stradanjima ljudi u svojevremenom sukobu KPJ i Informbiro-a.

Od 1991. godine, nakon sukoba sa ondašnjom uređivačkom politikom u “Pobjedi”, Rastoder je bio saradnik u časopisima “Krug” i “Liberal”, novinar i urednik u nedjeljniku “Monitor”, jedan od inicijatora osnivanja Radija “Antena-M. kao i član Nezavisnog udruženja novinara Crne Gore.

Rastoder je koautor knjige “Crvena mrlja”(1990), autor knjiga: “Usud imena” , “Pravo na ime” i Dan sjećanja, kao i više feljtona i studija o slobodi medija, ljudskim i manjinskim pravima, itd.

Dobitnik je više raznih sportskih trofeja i priznanja za doprinos razvoju pozorišnog izraza i ukupno kulture.

U politici je Rastoder bio jedan od osnivača i potpredsjednika Građanskog pokreta “Javnost protiv Fašizma”(1990); član predsjedništva Građanskog foruma Crne Gore(1990); jedan od utemeljivača Reformskog pokreta za Crnou Goru(1990); osnivač Foruma Bošnjaka crne Gore; jedan od osnivača Socijaldemokratske partije Crne Gore i njen potpredsjednik.