VRŠNJAČKO NASILJE U ŠKOLI

    0
    3606

    Da je problem vršnjačkog nasilja prisutan i u Rožajama potvrđuje nam stravičan snimak koji dolazi iz rožajske Srednje stručne škole. Ovu stravičnu tuču dvije učenice telefonom su snimili njihovi drugovi ili drugarice. Redakciji nije poznato kada je snimak nastao ni da li je uprava škole pokrenula postupak protiv učenica.

    Stručnaci napominju da problemu rješavanja vršnjačkog nasilja, treba prići na poseban način. Ipak, prije svega treba sve uraditi da do samog nasilja ne dođe, u čemu najvažniju ulogu igra porodica, uz naravno institucije. Proces socijalizacije je veoma bitan u odrastanju svakog djeteta, a polaskom u školu, taj dio odrastanja dobija na još većem značaju.

    Uzroci ovog oblika kriminaliteta su često podijeljeni na dva nivoa i to: makrosocijalni faktori ( loš ekonomski život, globalizacija društva i napredak tehnologija i društvena pokretljivost kriminala), mikrosocijalni faktori: (porodične prilike i odnosi, škola i obrazovanje, uticaj susjedstva i maloljetnička delinkvencija, neiskorišćenost i nekontrola slobodnog vremena, sredstva javnog informisanja i drugo). Bez pretjeranog teoretisanja, jasno je da svi zajedno imamo odgovornost za nasilje djece prema svojim vršnjacima. Pretežniji značaj ipak imaju mikrosocijalni faktori, od kojih posebno treba izdvojiti porodicu i školu.