VLADA ĆE OD DANAS FINANSIRATI MEDRESU „MEHMED FATIH“

0
1378

Vlada Crne Gore će na današnjoj sjednici prihvatiti ugovor o finansiranju jedine srednje vjerske škole sa javno važećim obrazovnim programom Medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici. Time jedina licencirana vjerska škola postaje dio budžeta Ministarstva prosvjete.

Ugovor o finansiranju je 500.000 eura, i on će biti isplaćivan u mjesečnim ratama, za potrebe koje se pokrivaju i ostalim školama iz sistema obrazovanja: bruto plate i druga primanja zaposlenih, tekući troškovi za materijale i usluge, održavanje i sl. Ugovor će nakon toga potpisati direktor medrese Fuad Čekić i ministar prosjete Damir Šehović.

Podsjećamo, priču o nelegalnim vjerskim školama pokrenuo je prošle godine reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, koji je tada govorio o određenom broju škola bez licence i bilo kakvog javno važećeg obrazovnog programa.

U javnosti se polemisalo i o tome ko kontroliše rad tih nelegalnih vjerskih škola, kao i koje od njih imaju licencu za rad. Ispostavilo se da jedina licencu, u smislu javno važećeg obrazovnog programa, ima upravo “Mehmed Fatih” medresa.

Ova medresa, koja je smještena u Tuzima, izvodi javno važeći program, pa, kako nam je odgovoreno iz Ministarstva prosvjete, samim tim može se finansirati iz budžeta.

“Odlukom Nacionalnog savjeta za obrazovanje iz 2015. godine utvrđena je punovažnost i jednaka vrijednost obrazovnog programa ove srednje vjerske škole sa odgovarajućim javno važećim obrazovnim programom za opšte srednje obrazovanje. Vlada Crne Gore je tako Zakonom o budžetu opredijelila sredstva za ovu namjenu”, kazali su u ovom resoru.

Kako nam je nezvanično rečeno u Viadi, ovo je, ne samo sistemsko prepoznavanje obrazovnih subjekata koji legalno funkcionišu, već i vid borbe protov svih onih koji nemaju licence, tj. javno važeće obrazovne programe i ne žele da budu dio sistema.