Raspisan tender za nabavku 30 skolskih vozila

0
135

Raspisan je tender za nabavku 30 školskih vozila, što je skoro trećina voznog parka crnogorskih škola, saopštio je danas ministar prosvjete Damir Šehović. Kombi-vozila i autobusi su vrijedni skoro 2 miliona eura. Sredstva za nabavku su obezbijeđena iz budžeta Ministarstva prosvjete, a biće nabavljena po modelu tzv. finansijskog lizinga.

Ministar prosvjete Damir Šehović

“Očekuje se da, ukoliko sve bude išlo paniranom dinamikom, vozila budu na raspolaganju školama u prvom dijelu školske godine”, rekao je Šehović, dodavši da “će se Ministarstvo prosvjete posebno baviti njihovom raspodjelom, kako bismo bili sigurni i mi i škole da su vozila zaista dobile one ustanove kojima su najpotrebnija”.

Šehović je takođe istakao da je, u momentu kada postoje otvorena pitanja u vezi sa sa prevozom djece, posebno iz ruralnih krajeva u kojima ne postoji organizovan prevoz, najlakše reći da organizacija prevoza nije nadležnost Ministarstva prosvjete.

„To jeste tačno, ali i ranije sam rekao da Ministarstvo prosvjete nikada ne koristi formalnopravne argumente da umanji svoju odgovornost prema onima koji su nam najvažniji, a to su djeca. Ako učenici imaju problem, učinićemo sve što je u našoj moći da ga makar djelimično riješimo”, rekao je on.

Prema važećoj zakonskoj regulativi opština uređuje i obezbjeđuje prevoz putnika u gradskom i prigradskom linijskom saobraćaju, autotaksi prevoz i prevoz za sopstvene potrebe. Tamo gdje nije moguće organizovati javni prevoz, pravo na prevoz učenici ostvaruju na osnovu posebnih ugovora koji Savjeti roditelja škola zaključuju sa prevoznikom.

Ministarstvo prosvjete sa druge strane participira u troškovima prevoza učenika. U ovom momentu pravo na participaciju prevoza kroz organizovani prevoz i preko posebnih ugovora ostvaruje nekoliko hiljada učenika i studenata.

Međutim, u pojedinim ruralnim područjima gdje nema organizovanog javnog prevoza, niti su sklopljeni posebni ugovori, problem prevoza učenika se rješava putem stotinak vozila kojima škole raspolažu. Za troškove, koji se odnose na rashode za gorivo, osiguranje, registraciju i održavanje tih vozila, Ministarstvo izdvaja više stotina hiljada eura.

“Namjera nam je da u narednom periodu i ostala dotrajala školska vozila zamijenimo novim, čime, vjerujem, Vlada pokazuje na još jednom konkretnom primjeru da je obrazovanje jedan od njenih prioriteta,“ zaključio je Šehović.