Pomor ribe u Ćehotini

0
417
Dan nakon ekološke katastrofe na rijekama Vezičnici i Ćehotini i velikom pomoru ribljeg fonda, što je za posljedicu imalo veliko ogorčenje kod građana Pljevalja i cjelokupne crnogorske javnosti, sva očekivanja su usmjerena ka Upravi za inspekcijke poslove Crne Gore na utvrđiivanju krivične odgovornosti lica koji su izazvali ekološki genocid.

Ono što je činjenica je da je otrovna jalovina u rijeke Vezičnicu i Ćehotinu, ispuštena iz cijevi koje su vlasništvo TE “Pljevlja” koja posluje u sklopu Elektroprivrede Nikšić.

Nezvanično, čelnici TE “Pljevlja” tvrde da se radi o sabotaži NN lica, koja su na ovaj način željeli da krivicu za ekološki genocid nad životnom sredinom svale na EPCG.

U toku jučerašnjeg dana na lice mjesta su izašli predstavnici Službe za zaštitu životne sredine opštine Pljevlja, Opštinski inspektor za poljoprivredu, Republički ekološki inspektor za sjever Crne Gore iz Mojkovca kao i Republički inspektor za vode pri Upravi za inspekcijske poslove Crne Gore.

Na licu mjesta uzeti su uzorci vode i uginule ribe koje će Republički inspektor za vode proslijediti Centru za ekotoksikološka ispitivanja iz Podgorice(CETI), na analizu.

Po riječima Vasa Kneževića, predsjednika ribolovnog društva “Lipljen” iz Pljevalja, predstavnici inspekcijskih službi uzeli su i izjavu od čelnih ljudi TE Pljevlja.

Predstavnici Ribolovnog društva i čelnici Ekoloških organizacija Crne Gore će u narednom periodu podnijeti nadležnom Tužilaštvu krivične prijave protiv NN lica u cilju pronalaženja lica koja su odvrtanjem ventila na cjevovod TE “Pljevlja”sa jalovinom doveli do nezapamćene ekološke katastrofe, pomoru ribljeg fonda i šteti ogromnih razmjera po životnu sredinu.

Ovaj ekološki genocid je izazvao i ogromno interesovanje i ogorčenje kod građana, tako da se sa posebnom pažnjom očekuju rezultati iz Centra za ekotoksikološka ispitivanja, kao i rezultati istrage policijskih i pravosudnih organa Crne Gore .