Đukanović na samitu SEECP-a

0
250

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore na današnjem samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) istakao je nadu da će Evropska unija u konstituisanju novih institucija sačuvati potrebnu pažnju za proces proširenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Primjetićemo da je dinamika rješavanja ne samo u regiji, već i šire u Evropi, intenzivna. S druge strane izazovi i zadaci koji su pred nama su gotovo nepromijenjeni. Dva su najvažnija utiska obilježila vrijeme koje je neposredno prethodilo našem današnjem susretu. Prvi je zastoj u integraciji zemalja Zapadnog Balkana u dosadašnjem periodu 2019. godine. Za upućene očekivan i politički najavljen. Podsjetimo se zaključaka nedavnog Evropskog savjeta. Odluke o početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom odložene su za jesen, nema vizne liberalizacije za Kosovo, o kandidatskom statusu BiH raspravljaće se još tokom godine, Crna Gora nije dobila ‘zeleno svjetlo’ za otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja, samo je Srbija uspjela da otvori jedno poglavlje. Da li je to ono što smo očekivali i da li je to realan odraz napora, koje su proevropske vlade u regionu učinile u prethodnom periodu“, kazao je Đuknović i nastavio:

“Drugi važan momenat su ponovljene obeshrabrujuće poruke sa nekih od najvažnijih evropskih političkih adresa. Posljednja koja je uslijedila nedavno nakon sastanka na vrhu jasno odbija svako proširenje prije dubokih institucionalnih reformi u cilju unapređene funkcionalnosti Evropske unije. Ne hitrim sa zaključcima, posebno ne sa ovakvim od kapitalnog značaja za budućnost naših zemalja i zajedničke nam evropske kuće“.