Premijer Marković u posjeti Kosovu

0
318
Crnogorci na Kosovu i Albanci u Crnoj Gori su dva stuba na kojima stoji most saradnje između naših država i zajedno ćemo se truditi da to ne bude nestabilna balkanska ćuprija, već čvrsti evropski most, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Markovićna otvaranju Razvojnog centra Crnogoraca Kosova.
„Centar će doprinijeti snaženju veza sa matičnom državom kao mjesto okupljanja crnogorske zajednice i njegovanja identiteta, kulture, tradicije i njenih vrijednosti. Istovremeno, Centar će biti još jedna snažna karika za jačanje postojećih veza i jačanja ukupne saradnje između dvije prijateljske države – Crne Gore i Kosova“, rekao je premijer Marković koji boravi u zvaničnoj posjeti Kosovu.
On je dodao da ga raduje što u razgovorima sa predsjednikom Vlade Kosova Ramušom Haradinajem i drugim liderima, ujedno prijateljima Crne Gore sa Kosova, dobija odlučne poruke da postoji snažna opredijeljenost za unaprjeđenje statusa, ustavno priznanje Crnogoraca na Kosovu, dobijanje mjesta u Parlamentu“.
„Dokaz tog opredjeljenja je upravo i današnja aktivnost, koju su, osim velikog doprinosa Udruženja Crnogoraca Kosova, Uprave za dijasporu, Ambasade Crne Gore na Kosovu i drugih prijatelja, podržale i nadležne institucije Kosova, ne samo u materijalnom, već i suštinskom smislu“, kazao je premijer Marković i zahvalio kolegi Haradinaju zbog toga što je imao senzibiliteta za značaj svega onoga što Razvojni centar jeste i treba da postane u narednom periodu.
Predsjednik Vlade Crne Gore je istakao da su u duh savremene, na demokratskim vrijednostima izgrađene Crne Gore, čvrsto ugrađeni elementi multietničnosti, multikulturalnosti, poštovanja jednakosti među njenim građanima, bez obzira na njihovu nacionalnost, političku ili vjersku orjentaciju. To je, kazao je on, bogatstvo kojim se ponosimo.
„Želim da iskoristim ovaj svečani trenutak da prenesem poruku svim Crnogorcima koji žive kako na Kosovu tako i bilo gdje u svijetu – Crna Gora nikad neće zaboraviti doprinos koji dajete očuvanju crnogorskog identiteta i svijesti o njegovom značaju, istovremeno bivajući konstruktivni i lojalni građani država u kojima živite. Uvjeravam vas da će Crna Gora nastaviti da pruža podršku svim vašim aktivnostima koje su usmjerene na njegovanje takvih vrijednosti“, kazao je premijer Marković.
On je nalasio značaj poštovanja različitosti i njegovanja evropskih civilizacijskih vrijednosti. Predsjednik Markovič je kazao da je dobrosusjedska saradnja osnov i za zajedničke ciljeve naše dvije države, oličene i u opredjeljenju pripadnosti evropskim i evroatlantskim strukturama.
Otvarajući centar sa premijerom Marovićem, predsjednik kosovske Vlade Haradinaj je kazao da je Kosovo dom svih građana. Predsjednik Kosova Hašim Tači je rekao da će Republika Kosovo i Crna Gora uvijek biti prijateljske zemlje, a predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je rekao da Crnogorci na Kosovu treba da se osjećaju kao da su u Crnoj Gori.
Predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujačić je rekao da će Razvojni centar biti kuća svih Crnogoraca sa Kosova i pozvao Vladu Crne Gore da pojača ekonomsko prisustvo na Kosovu.
Otvaranju Centra prisustvovali su, pored najviših zvaničnika Kosova – predsjednika države, Parlamenta i Vlade i predstavnici diplomatskog kora i brojni predstavnici Crnogoraca na Kosovu.
Posjetu Kosovu premijer Marković nastavlja bilateralnim susretom sa premijerom Haradinajem, nakon kojeg će imati konferenciju za novinare. Tokom boravka na Kosovu, predsjednik Vlade Crne Gore prisustvovaće otvaranju autoputa Arben Džaferi.