MILO OTVARA KONGRES IUSY

0
133

Predsjednik DPS Milo Đukanović otvara Kongres Internacionalne unije socijalističke omladine (IUSY)

Kongres Internacionalne unije socijalističke omladine (IUSY), čiji je ovogodišnji domaćin i organizator Savjet mladih Demokratske partije socijalista Crne Gore, biće otvoren u petak, 16. februara 2018. godine, u 11 sati u hotelu „Splendid“ u Bečićima. Kongres IUSY otvoriće predsjednik Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Đukanović. Na otvaranju će govoriti i predsjednik Savjeta mladih DPS Nikola Pešić, kao i čelni ljudi organizacije IUSY.

IUSY je najveća i najstarija politička omladinska organizacija u svijetu, koja u članstvo okuplja oko 140 organizacija iz više od 100 zemalja cijelog svijeta. Podmladak je Socijalističke internacionale, kao i krovna organizacija koji okuplja socijalističke, socijaldemokratske i radničke političke omladinske organizacije iz cijelog svijeta, IUSY je međunarodna omladinska organizacija sa konsultativnim statusom u Ujedinjenim Nacijama. IUSY je osnovana 1907. godine, da bi odmah nakon završetka Drugog svjetskog rata, 1946. godine, bila reorganizovana. Glavna polja rada IUSY su demokratija, ljudska prava i politika mladih iz perspektive slobode, solidarnosti i ravnopravnosti. Svake godine IUSI organizuje sastanke, seminare, obuke, studijske posjete i svjetske festivale za mlade političke lidere i aktiviste.

Kongres Internacionalne unije socijalističke omladine IUSY biće jedan od najvećih i najozbiljnijih političkih skupova koji će biti održani u Crnoj Gori.
Savjet mladih DPS, pored toga što je najvažniji faktor na polju političkog aktivizma mladih u Crnoj Gori, uživa veliko povjerenje srodnih organizacija u regionu i Evropi, ali i u čitavom svijetu. To dokazuje i povjerenje koje je ukazano Savjetu mladih DPS i Crnoj Gori dodjelom organizacije Kongresa IUSY, najveće svjetske asocijacije mladih socijalističkih partija na svijetu, posebno ako se ima u vidu da je za ovaj događaj bio zainteresovan veliki broj zemalja.