MASAKR U SREBRENICI OPOMINJE

0
209

Danas će u Memorijalnom centru u Potočarima biti ukopano 35 žrtava genocida, koji je počinjen prije 23 godine u bosanskohercegovačkom gradu Srebrenica.

Tabuti s posmrtnin ostacima žrtava koje će biti ukopane su uneseni u Memorijalni centar.

Njih su iz nekadašnje tvornice akumulatora, gdje su doneseni dan ranije, iznijeli učesnici Marša mira i maratona, koji su se tokom dana okupili u Potočarima, Srebreničani koji su preživjeli genocid te rodbina i prijatelji žrtava.

Posmrtni ostaci opremljeni su u Visokom, odakle su na kamionu prevezeni do Potočara, do konačnog ukopa, nakon više od dva desetljeća.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Vesid (Hasan) Ibrić, rođen 1979. godine, a u vrijeme ubistva imao je 16 godina.

Osim njega, još tri maloljetnika bit će ukopana na ovogodišnjoj dženazi.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Šahin (Šaban) Halilović, rođen 1924. godine, koji je u vrijeme ubistva imao 71 godinu.

Smiraj za 6.575 žrtava

Bit će ukopana i jedna žena, Remzija (Salih) Dudić, koja je u vrijeme ubistva imala 20 godina, a rođena je 1975. godine.

Ubijena je u koloni koja je otišla preko šume tražeći put do slobodne teritorije te će biti ukopana zajedno sa svojim mužem Nijazijom, koji je bio dvije godine stariji od nje.

U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se skoro 170 identificiranih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop.

Među njima su 43 osobe zvanično identificirane i DNK analizom i od porodica, a ostali samo na temelju DNK analize.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko 1.000.