16 GODINA OD SMRTI DRAGANA RADULOVIĆA!

0
204

-Bio je veliki prijatelj Rožaja-

Rođen je u Nikšiću 1951. Bio je dugogodišnji urednik Redakcije programa za djecu i mlade u Televiziji Crne Gore.

Radulovićeve pjesme dio su obavezne školske lektire; veliki broj je preveden na strane jezike i komponovan. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za poeziju.

Pisao je poeziju za djecu, uređivao televizijske emisije za najmlađe, list “Slovo”, organizovao muzičke i književne festivale za djecu i omladinu… Osim književnim i televizijskim radom, bavio se fotografijom i slikarstvom.

“Strmoglavi”, “Nijesmo odavde”, “Okrpljene cipelice”, “Planeta djeteta”, “Nemoj ovo nikom reći”, “Šta ćemo s nama”, “Krilati dječaci”, “Leptir na asfaltu”, “Hoću kući”, “E baš neću”, “Dječak sa zelenim krilima”, samo su neke od mnoštva objavljenih knjiga čuvenog pjesnika.

Njegove dokumentarne emisije za djecu “Velike nevolje malog Borisa”, “Ljubica ljubičica”, “Gorki slatkiši”, “Kolijevka”, i brojne druge priče iz ciklusa „Mali veliki“, nagrađene su kako domaćim, tako i međunarodnim priznanjima.

Osnivač je velikog dječijeg festivala „Zlatna Pahulja“ u Rožajama. Danas nagrada za tekst na ovom festivalu nosi Draganovo ime.

Najznačajnije nagrade koje su mu dodijeljenje su Zmajeva za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za djecu, 1992. godine, Trinaestojulska nagrada za najveće domete u oblasti kulture i umjetnosti, 1993 godine, 18. septembar, Nagrada oslobodjenja Nikšića za vanredno zalaganje i postignute rezultate u oblasti književnog stvaralaštva, Ratkovićeva nagrada, 19. Decembar, Nagrada oslobođenja Titograda za najbolje ostvarenje iz oblasti umjetnosti, 1988. godine.

Nagrada UNICEF-a dodijeljena mu je 1996. godine.