Vlada Crne Gore uz talentovane učenike

0
113

Vlada Crne Gore će nastojati da obezbijedi bolje uslove talentovanim učenicima i njihovim nastavnicima da razvijaju kreativnost i inovativne ideje pretoče u djela, kao i da sistem obrazovanja bude kompatibilan sa potrebama ekonomije 21. vijeka, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na sastanku sa ambasadorkom Ujedinjenog kraljevstva Alison Kemp i direktoricom Britanskog savjeta Vanjom Madžgalj.

Na sastanku je razgovarano o projektu Britanskog savjeta „Škole za 21. vijek“ u okviru kojeg će svim osnovnim školama u Crnoj Gori biti donirano 4.000 mikro računara uz pomoć kojih se uči programiranje, ali i razvoj kritičkog mišljenja i rješavanje problema, te podstiče kreativnost. Projekat je regionalnog karaktera, obuhvata šest država Zapadnog Balkana i vrijedan je 10 miliona funti.

„Nema napretka i perspektive ukoliko sistem obrazovanja ne upodobimo sa potrebama razvoja. Moramo dati priliku talentovanima da doprinose razvoju zemlje i pomognu da našu ekonomiju transformišemo ka digitalnoj – ekonomiji 21. vijeka“, kazao je predsjednik Marković.

On je zahvalio britanskoj vladi na podršci kroz ovaj i brojne druge projekte i ocijenio da je to potvrda partnerstva i prijateljstva dvije države.

Na sastanku je razgovarano i o načinima na koji Vlada Crne Gore može da pomogne da se obezbijedi održivost ovog projekta, ali i da se obezbijedi talentovanim učenicima da se usavršavaju i stiču specijalizovana znanja i vještine. Obuke nastavnog kadra ocijenjene su izuzetno značajnim, a sagovornici su se saglasili da je važno naći način da se oformi određeni centar za razvoj inovacija za mlade.

Ovom prilikom, učenici OŠ „Vuk Karadžić“ iz Berana Miro Marjanović i Milo Šekularac, kao i njihov nastavnik informatike Milun Čukić predstavili su premijeru Markoviću „Automatizovani plastenik kojim upravlja mikro računar micro:bit“ koji je nastao u prvoj fazi projekta „Škole za 21. vijek“.

Učenici su kazali da im je želja bila da pomognu poljoprivrednicima i pojasnili da unutar plastenika mjere svjetlost, vlažnost kao i temperaturu i da se u odnosu na to, po automatizmu, u plasteniku otvaraju/zatvaraju prozori, pušta/gasi voda ili pali/gasi svjetlo.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas imao priliku da vas ugostim i da vidim vaš projekat. Čestitam na postignutim rezultatima“, kazao je premijer Marković i istakao da su oni i drugi mladi talentovani učenici i njihovi nastavnici budućnost Crne Gore.