U Sarajevu klanjana dzenaza Mursiju

0
126
Bivšem egipatskom predsjedniku Muhamedu Mursiju klanjana je dženaza u odsustvu u nekoliko sarajevskih džamija.

Odluku o klanjanju dženaze u odsutstvu donio je Rijaset Islamske zajednice u BiH, a vjernici su klanjali u Carevoj džamiji na Baščaršiji, Istiklal džamiji na Otoci i u Centralnoj džamiji na Ilidži.

Sarajevo, dženaza Mursiju

Mursi je preminuo u ponedjeljak od srčanog udara nakon što se onesvijestio tokom suđenja pod optužbom za špijunažu.

Visoki komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih naroda (OHCHR) pozvao je ranije na brzu, nepristranu, potpunu i transparentnu istragu o smrti prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta.

Sarajevo

Mursi je preminuo u sudnici tačno sedam godina nakon što je svrgnut s vlasti, a ostat će upamćen po hrabrosti koju je pokazivao tokom pritvora i suđenja.

Pobijedio je na prvim demokratskim predsjedničkim izborima, koji su u Egiptu održani 17. juna 2012, a preminuo je na sedmu godišnjicu tih izbora.

Suđeno mu je po brojnim optužnicama i izrečeno mu je više smrtnih i dugogodišnjih zatvorskih kazni, a neka od suđenja još su bila u toku.

U saopštenju državne televizije Egipta navodi se da se Mursi onesvijestio nakon sudskog ročišta i nakon toga umro.
Podsjećamo, Mursi je za predsjednika Egipta demokratskim putem izabran 2012. godine. Ipak, početkom “arapskog proljeća“ njega je svrgnula vojska 2013. godine nakon masovnih protesta, a on je završio u zatvoru sa svojim saradnicima.