Urbicid u Novom Pazaru, vlast briše sandžačku arhitekturu

0
15

Biser sandžačko-bošnjačke arhitekture, kuća ugledne begovske porodice Elmasbegovića koja se nalazila u ulici Oslobođenja, srušena je u nedjelju. Umjesto nje na ovom mjestu nići će moderna zgrada.

Ne postoje tačni podaci o tome kada je kuća izgrađena, vjeruje se oko 1850-te godine, ali se pouzdano zna da se u njoj se stanovalo sve do 80 tih godina prošlog vijeka.

Osim stručne javnosti, žaljenje zbog rušenja kuće iskazivali su brojni građani na društvenim mrežama.

–  OVO JE ODRAZ NEBRIGE VLASTI ZA KULTURNA DOBRA I TRADICIJU OVOG NARODA !!! Jeste privatna svojina koju je grad odavno trebao da otkupi od vlasnika i da objekat restaurira i zastiti kao kulturno dobro ovog naroda i kraja !!! Ovako nesto je na zapadu i civilizovanom svijetu nezamislivo !! I ovo nazalost nije usamljen primer. Na mestu starih prelijepih ducana u centru grada koji su i bili zasticeni kao kulturno dobro sada je parking prostor !!! Na taj nacin postacemo repa bez korena !! Postacemo bezlicna neprepoznatljiva masa, nipocemu osobena, kazao je dr. Faruk Pljakić.

– Kuća mog detinjastva i moje mladosti.Pored nje sam prolazio svaki dan.Kolko takvih kuća je nesralo.To su dragulji arhitekture za koji nadlezni a i gradjani nisu imali sluha da ih sacuvaju, napisao je Rodja Stefanović.

– E, ova kuća je pod zaštitom države i pogledajte u kakvom je stanju.Baš je zaštićena! A pamtim je kads je bila očuvana i kada se u njoj stanovalo jer sam dosta vremena , kao dijete provodila kod majkine hale koja je bila udata za vlasnika kuće.Sećam se odaje, salona sa predivnom tavanicom koji je uraďen u nekoliko nivoa obojenim raskošnim bojama.Zvali su je baklava.I sada , kada imam priliku povirim i uvek se ražalostim kad ugledam komade tavanice kako se raspadaju i ostaci vise s plafona.Žalosno.A mogla je i opština da zastiti ovu divnu kuću.Ostaje samo žal, kazala je Zehra Malićević.

– Ima 5-6 godina kada sam, kao odbornik, u Skupstini grada dao prijedlog da se ove kuce renoviraju i vrati im se nekadasnji sjaj kao objekti koji su turisticka i kulturna atrakcija grada Novog Pazara. Na zalost jos uvijek nemamo sluha za ove stvari jer su nam obicaji i tradicija, kultura i duhovnost na zadnjem mjestu prioriteta, rekao je Sead Redžović.

TA I TAKVE KUCE SE MORAJU CUVATI JER ONE SU NASE KULTURNO BLAGO…SRAMOTA DA SU JE SRUSILI I TAJ KO JE NAREDIJO RUSENJE TREBA GA STROGO KAZNITI, kazao je Hajrudin Kuč.