Ukidaju Sekretarijat za mjesne zajednice

0
901

Novom odlukom o organizaciji i načinu rada lokalne uprave, Sekretarijat za MZ je ukinut bez sagledavanja njegove uloge u funkcionisanju mjesnih zajednica u sistemu lokalne samouprave. Uvjereni smo da je ova odluka retrogradna i da će unazadati ovu oblast po svim pitanjima –   naglasio je Vehbija Honsić, sekretar Sekretarijata za MZ

Nakon sprovedenih izbora u rožajskim mjesnim zajednicama, analizirajući ostvarene rezultate rada organa MZ u prethodnom mandatu, građani su na zborovima konstatovali da su ova tijela funkcionisala u skladu s propisima. Međutim, istaknuto je da problemi sa kojima se susreću mjesne zajednice nisu trenutnog već dugoročnog kraktera. U Sekretarijatu za mjesne zajednice je saopšteno da su građani suočeni sa problemom nezaposlenosti i da su nezadovoljni putnom infrastrukturom, vodosnabdijevanjem, nekvalitetnim naponom električne energije.

– Građani su napomenuli da nisu zadovoljni zimskim održavanjem puteva, a suočeni su i sa lošim javnim prevozom. Zbog sveukupne ekonomske situacije u svim mjesnim zajednicama su aktuelna pitanja vezana za pružanje humanitarne i socijalni pomoći u seoskim područjima – saopštavaju u Sekretarijatu za mjesne zajednice.
Ističu da su u proteklom periodu vođene aktivnosti na realizaciji projekata u oblasti komunalne infrastrukture, uz ocjenu da je ovaj period bio jedan od najplodonosnijih u prethodne dvije decenije.
– U izvještajnom periodu, zahvaljujući aktivnostima organa MZ i uz pomoć opštine i države, u ruralnim djelovima opštine urađen je veliki broj objekata. Izvršen je proboj novih putnih pravaca, nasipanje, tamponiranje i asfaltiranje puteva i ulica, izgrađeni su novi mostovi i rasvjeta. Rekonstruisani su i izgrađeni pojedinačni i drugi vodovodi. Izgrađeno je nekoliko školskih objekata, zatim seoski dom, vjerski i drugi objekti. Takođe, zahvaljujući radu organa MZ, otvorena su područna odjeljenja za boravak djece predškolskog uzrasta, što smatramo velikim iskorakom u stvaranju kvalitetnih uslova za jednak tretman djece u korišćenju vaspitno- obrazovnih usluga – kazao je Vehbija Honsić, sekretar Sekretarijata za mjesne zajednice.
I pored postignutih rezultata, lokalna uprava je odlučila da, u cilju smanjenja broja zaposlenih, ukine Sekretarijat za mjesne zajednice, što će se veoma loše odraziti na buduću saradnju MZ i Opštine.
– Mi smo u dosadašnjem periodu bili uspješni u svakom pogledu. Međutim, novom odlukom o organizaciji i načinu rada lokalne uprave, Sekretarijat za MZ je ukinut bez sagledavanja njegove uloge u funkcionisanju mjesnih zajednica u sistemu lokalne samouprave. Uvjereni smo da je ova odluka retrogradna i da će unazadati ovu oblast po svim pitanjima – naglasio je Honsić.
Prilikom sprovođenja izbora u devet mjesnih zajednica su produženi mandati predsjednika MZ dok su u 13 izabrani novi čelnici.
Piše: Vera Ratković