Učenici bojkotovali nastavu

0
969

Oko 300 učenika rožajske Srednje stručne škole bojkotovali su juče nastavu izražavajući na taj način protest zbog toga što je direktor te obrazovne ustanove Isko Bećović smijenjen sa funkcije. Bećović, koji dolazi iz redova Socijaldemokrata, podnio je ostavku na vanrednoj sjednici Nastavničkog vijeća, održanoj u utorak veče. Zaposleni su nakon toga u višesatnoj raspravi i burnom reakcijom od njega zahtijevali da povuče svoju odluku. Bećović je saopštio da ostavku podnosi iz ličnih razloga, a, prema nezvaničnim informacijama, njegova smjena je inicirana sa nivao partije kojoj pripada.

Tokom vanredne sjednice Nastavničkog vijeća zaposleni su organizovali potpisivanje peticije, koju su potpisala 64 profesora od ukupno 103. Oni su kazali da će peticiju uputiti ministru prosvjete Damiru Šehoviću.

– Začuđeni smo što ministar Šehović uvažava anonimna pisma koja šalju pojedini profesori protiv Bećovića, dok većina nas nema nikakva prava, niti nas neko pita za bilo šta – izjavilo je nekoliko profesora.

Predsjednik sindikata SSS Redžep Nurković je kazao da je trenutna situacija jako stresna za zaposlene, te da je lično istraumiran usljed čestih promjena rukovodioca.

– Ovo što se dešava u SSS je zaista negativno za nas zaposlene, za učenike i njihove roditelje, pa i za ovaj grad. Ne možemo poreći uspjehe Bećovića koji se izborio za ono što ranijim rukovodiocima nije pošlo za rukom. Tokom Bećovićevog mandata otvoren je niz novih smjerova, a sve na dobrobit škole, učenika, ovoga grada i Crne Gore. Mi sumnjamo da je Bećovićeva ostavka nametnuta, iako on kaže da je to čin njegove drage volje – rekao je Nurković, ističući da Ministarstvo prosvjete na taj način remeti rad ove ustanove.

Bećović je kazao da je vanrednoj sjednici prisustovalo više od 70 zaposlenih, te da je iz ličnih razloga podnio ostavku na mjesto direktora SSS.

– Profesori su burno reagovali na moju ostavku i ja ne mogu uticati na njihove stavove. Oni su očigledno prepoznali moje rezultate – navodi Bećović.

Iz Ministarstva prosvjete saopšteno je „Danu“ da direktor Bećović na sopstveni zahtjev neće više obavljati tu funkciju.

– Postojali su određeni propusti u radu koji su i neposredno predočeni upravi škole, a nakon suočavanja sa tim činjenicama dosadanji direktor je donio odluku da se povuče sa tog mjesta. Dakle, evidentno je da je Ministarstvu prioritet kvalitet u radu i poštovanje propisa, a ne politicka pripadnost – navode iz Ministarstva.

Piše: Vera Ratković ( DAN)