Represija u Novom Pazaru kao 90-tih

0
335

Javnost u Sandžaku uzenemirila je vijest da je Novopazarac Edin Hadžović pretučen od strane policije bez ikakvog osnova. Na društvenim mrežama dijele se fotografija Hadžovića u krvavoj majici i s povredama lica, piše Sandžak PRESS.

Kako je izvjestio portal SNews, na konferenciji za medije Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka javnosti su prikazane fotografije Edina Hadžovića iz Novog Pazara u krvavoj majici i s povredama lica. Saopćeno je da je on, 11. septembra 2019. godine, pretučen od strane policije bez ikakvog osnova.

Kako se nezvanično saznaje, do incidenta je došla kada kada je u kafiću prilikom proslave rođendana upala policija i počela sa maltretiranjem djece koja su slavila rođendan, Hadžović postupio roditeljski i zatražio da se policija prema djeci ophodi ljudski i da ih dalje ne ponižavaju. Policija ga je nakon toga brutalno napala i pretukla pred djecom, nanijevši mu teške tjelesne povrede.

Foto: SNews

Prema informacijama koje su dobijene od Edinovih prijatelja, nakon što je priveden na njega je vršen pritisak u policiji i tužilaštvu da potpiše izjavu kako ga policija nije tukla te da navodno prizna kako je on njih napao i da će ga ako potpiše takvu izjavu odmah pustiti kući, ali je Hadžović to odbio.

Prema saznanjima SNews-a Edin Hadžović je nakon privođenja zatražio ljekarsku pomoć i medicinskoj dokumentaciji konstatovane su mu teške tjelesne povrede u predjelu lica.

PU Novi Pazar je prošle srijede saopštila da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Pazaru uhapsili su E. H. (1975) iz Novog Pazara, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Foto: SNews

Kako je tada saopšteno iz PU Novi Pazar sumnja se da je on, u jednom lokalu u centru Novog Pazara prijetio policijskom službeniku koji je sa patrolom postupao po prijavi građana da je došlo do narušavanja javnog reda i mira.

Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva, E. H. je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega je, uz krivičnu prijavu, trebao biti priveden tužilaštvu.

Lokalni portali u Novom Pazaru ranije objavili su ranije je te noći oko 23 sata jedan od pripadnika interventne policije M.K. izudarao gosta kafića u centru Novog Pazara, prenio je portal SNews.

Foto: Facebook

Prema tim navodima policija je došla po prijavi građana na proslavu rođendana i privela više maloljetnih lica koja su bila u alkoholisanom stanju.

“Neki od građana su se pobunili na postupanje policijskih službenika zbog prekomjerne upotrebe fizičke sile. Priveli su sve koji su se bunili”, ispričali su očevici.

Prema nezvaničnim informacija policajac M.K. je upotrebio fizičku silu i zadao više udaraca u predjelu lica jednom od privedenih.

Za sada nema informacija da li je protiv policajca M.K. pokrenut postupak zbog prekomjerne upotrebe sila prinude i nanošenja povreda Edinu Hadžoviću, poznatom kao Edo Limar.

Izvor: Sandžak PRESS / SNews