U OŠ „Mustafa Pećanin“ juče obilježen Svjetski dan osoba sa autizmom

0
217

Tokom obaveznog osnovnog obrazovanja, učenici rožajske OŠ „Mustafa Pećanin“ između ostalog se upoznaju i sa različitostima.

Naime, prigodnom radionicom su učenici II-3 razreda sa učiteljicom Nerminom Durović obilježili Svjetski dan osoba sa autizmom koji se u svijetu obilježava 2. aprila.

„Cilj mi je da od malena učenicima usadim osjećaj da nismo svi jednaki, ali smo jednako vrijedni. Autizam je jedna od tih različitosti te sam se i na ovaj kreativno edukativni način odlučila obilježiti Svjetski dan osoba sa autizmom“, ističe učiteljica Nermina Durović.

Učenici su kroz osmišljene aktivnosti u toku radionice bar na trenutak bili bliže djeci sa autizmom i puštanjem plavih balona su im pokazali podršku.

Prema podacima koji su dostupni, u Crnoj Gori ima oko 4.000 djece sa dijagnozom iz spektra autizma, dok njih oko 270 koristi usluge Centra za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju “Ognjen Rakočević”. To je saopšteno povodom Svjetskog dana osoba sa autizma, nakon  sastanka potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade Dragoslava Šćekića sa direktoricom Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore Marinom Vujačić i predsjednicom Fondacije “Ognjen Rakočević” Valentinom Rakočević.